fbpx

22 ianuarie, 2025

Aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Ungariei, realizată prin gazoductul TurkStream, va fi asigurată în continuare de către Bulgaria, a anunțat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, după o discuție cu noul său omolog bulgar, transmite Rador.

În prezent, mare parte din necesarul de gaze naturale al Ungariei este asigurat prin TurkStream, care aduce pe sub Marea Neagră gaze rusești în Turcia, iar apoi în sistemul european prin Bulgaria. Din 2025, TurkStream este singura conductă prin care se mai aduc gaze naturale rusești (dincolo de LNG) în Europa,  prin Europa de Sud-Est, după încheierea contractului de tranzit dintre Ucraina și Rusia.

„Noul meu coleg bulgar m-a asigurat că Bulgaria va continua să acţioneze ca o ţară de tranzit de încredere şi în viitor, lucru pe care l-am salutat cu uşurare, mai ales având în vedere atacurile fizice, politice şi financiare asupra conductei din ultima vreme”, a Péter Szijjártó, într-un comunicat.

Szijjártó mizează pe sprijinul acordat Bulgariei pentru aderarea la Schengen


Ministrul de externe al Ungariei a mai afirmat că „este de maximă importanţă” pentru Budapesta „ca ţările de pe această rută să garanteze în continuare continuitatea transportului” de gaze.

O coaliție politică formată dintr-un compromis între conservatori şi alte formaţiuni, printre care socialişti, a reușit săptămâna trecută instalarea unui guvern la Sofia, condus de premierul Rosen Jeliazkov (56 de ani), până acum preşedinte al parlamentului. De formaţie jurist, Jeliazkov este un apropiat al fostului premier Boiko Borisov, care a condus în trei rânduri executivul de la Sofia.

Szijjártó a mai anunțat după discuția telefonică cu noul său omolog bulgar, Georg Georgiev, că cei doi şi-au reafirmat angajamentul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor bilaterale.

„Ungaria a sprijinit aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, pentru care omologul meu mi-a mulţumit. Ungaria sprijină şi aderarea Bulgariei la OCDE şi apreciem foarte mult comunitatea bulgară care trăieşte în Ungaria”, a mai spus oficialul ungar, care a adăugat: „Au fost de acord cu continuarea luptei împotriva migraţiei ilegale, precum şi cu faptul că este în interesul Europei Centrale să se realizeze pacea în regiune cât mai curând posibil”.

Slovacia vrea și ea gaze rusești prin TurkStream și tranzit prin România

Și premierul slovac Robert Fico a avut zilele trecute o vizită la Ankara, unde a discutat cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan despre potențialul încheierii unui contract pentru tranportul unor gaze rusești. Bloomberg scria recent că liderul slovac este în căutarea unei alternative după închiderea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina.


Compania de stat însărcinată cu transportul de gaze a Slovaciei, Slovensky Plynarensky Priemysel AS, este una din puținele entități din Europa cu un contract pe termen lung cu Gazprom.

Erdogan a afirmat luni că va vorbi direct cu Putin despre „nevoile de gaze naturale ale Slovaciei”. În același timp, președintele turc l-a însărcinat pe ministrul său de externe să înceapă discuțiile cu Rusia.

Potrivit Bloomberg, Fico vrea tranzit de gaze prin gazoductul TurkStream și apoi prin Bulgaria-România-Ungaria.

„Partenerii ruși trebuie să se implice și să confirme dacă sunt pregătiți să crească volumele de gaze astfel încât să ajungă pe teritoriul slovac”, a declarat luni Robert Fico, în cadrul conferinței de presă cu Erdogan.

(Citește și: ”UE ia în considerare ridicarea sancțiunilor impuse sectorului petrolier și al gazelor naturale din Siria”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: