13 februarie, 2025

Vremea rece și raționalizarea gazelor extrase din depozite au majorat miercuri importurile de gaz ale României la o cantitate de 14 milioane de mc, pe fondul unui consum record pentru această iarnă de 53 milioane de mc de gaze, potrivit datelor Transgaz aferente orei 13:00 din ziua de miercuri.

Situația din piața gazelor s-a îmbunătățit pe măsură ce importurile (oferta de gaz) au crescut, iar cantitățile extrase din depozite au revenit în normal. Joi, importul era de 11,3 milioane de mc.

În același timp, exporturile de gaz natural ale României s-au diminuat miercuri și joi la cantități cuprinse între 4,2 și 5,4 milioane de mc/zi, singura rută de export încă activă fiind cea spre Republica Moldova, care este dependentă de România pentru aprovizionare după întreruperea furnizării de gaz rusesc la 1 ianuarie 2025.


Comparativ, săptămâna trecută România exporta 7,6 milioane de mc/zi către Republica Moldova. Această reducere, care a început marți, a ameliorat deja condițiile de pe piața spot de tranzacționare a gazelor naturale, care a traversat o perioadă dificilă pe fondul golirii inegale a depozitelor, a raționalizării extragerii stocurilor, care au scăzut de altfel la aproximativ 40% din capacitate din cauza vremii reci și a creșterii cererii în regiune.

Volumul de gaze tranzacționat marți pe piața spot (PZU) a Bursei Române de Mărfuri (BRM) a continuat să se situeze în apropiere de valoarea record atinsă luni, volumul record al tranzacțiilor împingând la un moment dat prețul spot la 450 de lei/MWh. Miercuri, cantitățile tranzacționate au scăzut ușor, la fel și prețurile la care s-au realizat tranzacțiile. Extragerile mai mari din depozite au sprijinit și ele calmarea condițiilor de pe piață.

Transnistria a cumpărat gaze de pe Bursa Română de Mărfuri, prin Moldovagaz

Marți, activă la cumpărare pe piața pentru ziua următoare BRM a fost și compania Moldovagaz, care a cumpărat pentru Tiraspoltransgaz, compania de distribuție a gazului din Transnistria, circa 2,6 milioane de mc de gaz.

Reprezentanții Moldovagaz au transmis că „în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 8 din 10 februarie 2025, „Moldovagaz” pe data de 11 februarie 2025 a transmis „Tiraspoltransgaz” gaze naturale în volum de 3 milioane de metri cubi, cu titlul de împrumut, pentru menținerea în continuare a funcționării fiabile a sistemului de transport al gazelor naturale, și pentru asigurarea funcționării fiabile a sistemului energetic al Republicii Moldova”.


Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Moldovagaz, care erau direcționate exclusiv către Transnistria.

Luni, volumul tranzacționat pe piața pentru ziua următoare (PZU) s-a ridicat la 18,2 milioane de mc de gaz, mai bine de o treime (37%) din întreg consumul zilnic al României, de 50 milioane de mc de gaz, în timp ce prețul mediu al gazelor cu livrare marți a cunoscut o apreciere zilnică de 23%, la 414 lei/MWh.

Prețul gazelor din România pe piața spot a BRM a crescut de altfel cu 72% de la începutul anului până în prezent, față de o creștere de doar 15% la nivelul pieței TTF Olanda. Dacă la începutul anului prețul spot al gazelor din România era mai mic cu 4% față de prețul de pe cea mai importanță bursă din Europa, TTF din Olanda, în ziua de 10 februarie prețul din România a fost cu 44% mai mare, diferența fiind de 20-25 euro comparativ cu prețul din Europa.

Jucătorii din piață s-au îngrămădit să cumpere gaze pe termen foarte scurt

Potrivit experților din piață, inclusiv incertitudinea cu privire la prelungirea mecanismului de plafonare a prețurilor la energie îi face pe jucătorii din piață, inclusiv furnizorii, să cumpere gaze doar pe termen scurt și foarte scurt. Cuplată cu vremea rece, creșterea cererii în regiune (Republica Moldova) și raționalizarea extragerii gazelor din depozitele de înmagazinare, furnizorii s-au trezit cel mai probabil cu o lipsă de gaz care a trebuit acoperită prin piața spot cu livrare în ziua următoare și din importuri.

De altfel, pe BRM, în luna ianuarie și februarie 2025 nu a fost realizată nici o tranzacție pe Piața GasForward, iar pe piața Piața GasForward în Regim de Contraparte Centrală au fost realizate tranzacții de doar 1,5 milioane mc în luna ianuarie 2025 și 1,2 milioane mc în primele 10 zile ale lunii februarie 2025. Mutarea tranzacțiilor aproape exclusiv pe piața spot creează un mare risc pe creșterea prețului gazelor la cea mai mică variație a cererii.

Vremea rece este estimată să persiste în următoarea săptămână, ceea ce va ține cel mai probabil sus importurile și cantitățile tranzacționate pe piața spot a BRM.


În plus, închiderea neașteptată și prelungită a terminalului grec de gaze naturale lichefiate (LNG) din Alexandroupoulis, important pentru România și Republica Moldova din perspectiva diversificării surselor de gaz natural non-rusești, a pus presiune pe regiune și pe piața locală. Publicația bulgară Analyses & Alternatives scria miercuri că terminalul de LNG din Grecia și-a întrerupt funcționarea în mod ″misterios″ în final de ianuarie.

Ministrul Energiei: „La final de martie, vom avea în continuare peste jumătate de miliard normal metri cubi de gaze în stoc. Nu avem motive de îngrijorare”

Vineri, ministrul Energiei Sebastian Burduja a dat asigurări că în România nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncţionalităţi în alimentarea populaţiei. Acesta a precizat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri, pentru a verifica dacă regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracţie, în condițiile în care anumite depozite au înregistrat un ritm mai rapid de extragere.

Potrivit ministrului, depozitele sunt făcute să fie folosite, scopul lor fiind să ajute în zilele grele de iarnă, iar faptul că nivelul scade nu este un semn de criză, ci de normalitate.

(Citește și: ”Presiune pe piața spot de gaze a BRM: Exporturile mai mari și întreruperea ″misterioasă″ a activității la terminalul de LNG din Grecia împing prețurile în sus”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: