Uniunea Europeană ia în considerare ridicarea sancțiunilor ample impuse împotriva Siriei, inclusiv cele care vizează sectorul petrolier și al gazelor naționale după înlăturarea de la putere a fostului președinte Bashar al-Assad în urmă cu o lună.
Într-un document cu rol informal al Comisiei Europene folosit pentru consultarea statelor membre în timpul negocierilor din spatele ușilor închise, consultat de către jurnaliștii de la Bloomberg, UE propune eliminarea „interdicției de export de tehnologie și echipamente destinate exploatărilor de petrol și gaze naturale precum eliminarea interdicției de participare la finanțarea proiectelor de infrastructură energetică”.
UE mai spune că orice posibilă eliminare de pe lista grupărilor teroriste a facțiunilor desprinse din Al-Qaida, cum ar fi Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) – care guvernează de facto Siria – trebuie decisă la nivelul Consiliului de Securitate al ONU înainte de a fi implementată de UE. HTS – o fostă filială Al-Qaeda din Siria care cu legături cu ISIS în Siria – a condus atacul împotriva regimului Bashar al-Assad. De asemenea, țările UE analizează ridicarea restricțiilor asupra companiilor aeriene, cum ar fi Syrian Arab Airlines, pentru a „facilita operațiunile de zbor civil între UE și Siria”.
Regulamentul UE 36/2012 a impus mai multe sancțiuni asupra sectorului energetic al Siriei:
- Interzicerea transportului de țiței și produse petroliere de origine siriană
- Interzicerea furnizării de echipamente și tehnologie cu utilizare în industria petrolului și gazelor naturale;
- Interzicerea încheierii de asigurări și reasigurări persoanelor și entităților siriene
Statele Unite au impus sancțiuni similare, inclusiv interdicții pentru:
- Exportul, reexportul, vânzarea sau furnizarea directă sau indirectă a oricăror servicii către Siria
- Importul sau comercializarea petrolului sau a produselor petroliere de origine siriană
- Realizarea de noi investiții în Siria
Siria se confruntă cu o criză energetică după ce Irakul a suspendat livrările de țiței către Siria în decembrie. „Irakul a decis să nu mai furnizeze țiței Siriei începând cu această lună”, a declarat parlamentarul irakian Mustafa Sanad la scurt timp după răsturnarea președintelui Assad.
Înainte de decizia Bagdadului, Siria importa aproximativ 120.000 de barili pe zi de țiței din Irak. Între timp, livrările de țiței din Iran au fost oprite în urma știrilor privind schimbarea puterii în Siria. Prețurile combustibililor din Siria au crescut vertiginos din cauza penuriei acute în această perioadă de tranziție.
Cititi si: În estul Mediteranei se joacă un poker energetic dur după căderea lui Bashar al-Assad în Siria
***