fbpx

7 ianuarie, 2025

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut la nivelul maxim al ultimului an din cauza înăspririi condițiilor de aprovizionare în lipsa livrărilor din Rusia. Însă temperaturile mai scăzute decât media multianuală din această iarnă din Europa contribuie din plin la creșterea prețurilor, fiind un risc mai mare decât oprirea exporturilor de gaze rusești, consideră analiștii.

Nivelul din depozitele ale UE de gaze naturale este sub valoarea medie corespunzătoare lunii ianuarie, ceea ce îi determină pe economiștii de la Goldman Sachs să anticipeze că prețul gazelor ar putea atinge valori mult mai mari, dacă temperaturile scăzute vor persista o perioadă mai lungă.

Scumpirea energiei în plină iarnă se adaugă dificultăților cu care se confruntă industria europeană constructoare de autovehicule și ar putea conduce la creșterea exporturilor de GNL din SUA spre Europa.


Samantha Dart, șefa departamentului de cercetare globală a piețelor de mărfuri la Goldman Sachs, spune că iarna grea din Europa „este un factor mai important” decât oprirea exporturilor de gaze din  Rusia via Ucraina. Astfel la finele săptămânii trecute, prețurile gazelor au atins în UE prețuri nemaintâlnite de peste un an, depășind pragul de 50 euro/MWh.

Prețul TTF al gazelor naturale a urcat la maximul ultimului an

„Cu toate că principala știre a începutului de an în domeniul gazelor naturale a fost oprirea importurilor de gaze din Rusia prin conductele ucrainene, principalul factor de înrăutățire a fundamentelor gazelor în nord-vestul Europei în această iarnă este, în opinia noastră, vremea mai rece decât normalul perioadei, cuplat cu producția slabă a eolienelor în lipsa vântului și întreruperile neplanificate ale exporturilor de gaze norvegiene din decembrie”, a declarat Dart.

Prețul gazelor s-ar putea dubla

„Dacă această prognoză a temperaturilor mai mici decât media ultimilor 10 ani se adeverește, vedem riscuri semnificative ca prețurile TTF (prețul la hub-ul olandez, preț de referință pentru piața europeană) să urce până în intervalul 63 – 84 euro/MWh lunile următoare, mult peste prognoza de 40 euro/MWh pentru condiții meteo normale, pentru ca Europa să-și reumple depozitele de gaze”, a mai spus ea.

Cele mai recente date comunicate de Bloomberg arată că depozitele UE sunt pline îm proporție de 71,8% la începutul anului – mult sub media pe 16 ani, de 74,3% la aceeași dată. Acest lucru indică faptul că cererea crescută pentru încălzire și reducerea livrărilor în această perioadă vor forța statele UE să consume din depozite în cel mai ridicat ritm din ultimii patru ani.

Refacerea stocurilor de gaze va costa mai mult în 2025

Trebuie subliniat că riscul de epuizare a stocurilor de gaze este extrem de redus, chiar în condițiile unor temperaturi chiar mai mici decât cele actuale, însă umplerea depozitelor pentru următorul sezon rece va fi o provocare în absența gazelor rusești. Mai exact în scenariul cel mai nefavorabil, cu temperaturile cele mai scăzute și presupunând că nu sunt alte soluții pentru echilibrarea balanței energetice, Goldman Sachs estimează că gradul de umplere al depozitelor va scădea la sfârșitul lunii martie la 30% (sub 35% în condiții normale). Aceasta ar duce la o umplere de 80% a depozitelor de gaze la sfârșitul lunii octormbrie, mult sub cerința de 90% a Comisiei Eruopene.


Prețurile mai mari ale energiei în UE, în special în Germania, se adaugă la dificultățile industriei auto, ceea ce împinge cea mai mare economie din UE într-o recesiune prelungită.

Partea bună, cel puțin pentru SUA, este că UE va fi forțată să înlocuiască importurile de gaze rusești cu GNL american în timpul administrației Trump 2.0. Dart consideră că acest lucru este „teoretic” posibil.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: