12 septembrie, 2011

Preşedintele român, Traian Băsescu, va avea marţi o întrevedere cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, potrivit ziarului american The Hill.

Într-o prezentare a evenimentelor anunţate pentru săptămâna aceasta, ziarul axat pe informaţii despre Congresul SUA menţionează pe pagina de internet întrevederea celor doi oficiali.

”Vicpreşedintele Biden se întâlneşte cu preşedintele român Traian Băsescu. De dimineaţă, el (Joe Biden – n.r.) şi Jill Biden (soţia sa – n.r.) vor găzdui o recepţie la Observatorul naval, cu ocazia celei de-a 17-a aniversări a Declaraţiei Contra Violenţei Împotriva Femeilor”, notează The Hill referitor la ziua de 13 septembrie.


Preşedintele României, Traian Băsescu, se va afla la Washington, în data de 13 septembrie, într-o vizită de lucru, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii, a informat, sâmbătă, Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti.

Nici partea românână, nici partea americană nu au confirmat o eventuală întrevedere a lui Băsescu cu omologul său american, Barack Obama, dar potrivit uzanţelor diplomatice o astfel de întâlnire este de aşteptat.

Dosarele româno-americane deschise

  • Scutul antirachetă. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, pe 1 septembrie, că România a încheiat negocierile cu SUA privind amplasarea elementelor scutului american antibalistic în comuna Deveselu, din judeţul Olt. ”În ceea ce priveşte relaţia transatlantică, parteneriatul nostru cu Statele Unite funcţionează normal, e în parametri normali, în parametri care satisfac şi partea română, sper eu că şi partea americană. S-a finalizat negocierea Acordului legat de amplasarea elementelor de scut antirachetă pe teritoriul României, probabil parafarea s-a produs, probabil într-un timp relativ scurt se va produce şi semnarea Acordului între România şi Statele Unite, urmând apoi ratificarea în Parlament”, le spunea Băsescu ambasadorilor români, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, e 1 septembrie.
  • Vize versus adopţii. La precedenta întâlnire dintre Băsescu şi Joe Biden, din octormbrie 2009 de la Bucureşti, vicepreşedintele american a solicitat ca România să analizeze reluarea adopţiilor internaţionale. În replică, Băsescu a subliniat că prioritar pentru România este includerea în programul Visa Waiver, de înlesnire a acesului românilor în SUA. ”Biden l-a implorat pe Băsescu să ia în calcul problema adopţiilor internaţionale”, despre care a afirmat că “rămân un un punct major iritant în relaţia bilaterală”, se arată într-o notă a Ambasadei SUA la Bucureşti, făcută publică de Wikileaks “Băsescu a replicat spunând că eliminarea vizelor rămâne o prioritate pentru România, Biden răspunzând că Administraţia (n.red. Guvernul american) va susţine includerea în Visa Waiver, dar că România trebuie să facă eforturi pentru a diminua considerabil rata de refuz”, menţionează nota prezentată de Mediafax.
  • Cumpărarea de avioane americane. În martie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat o notă  a ministrului român al Apărării, Gabriel Oprea, prin care se propune ca România să cumpere 24 de avioane multirol F16 , second-hand, recondiţionate. În schimbul aparatelor, România ar plăti americanilor 1,3 miliarde de dolari. Tranzacţia a fost, însă, suspendată pe perioadă nedeterminată ca urmare a dificultăţilor economice întâmpinate de România.
  • Autostrada Bechtel. O altă problemă de natură economică româno-americană este contractul cu compania americană Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Înţelegerea este încă în curs de renegociere, fiind denunţată ca foarte păguboasă de către actualul Guvern.
  • Teatrele de operaţii. România este angrenată în teatrul de operaţii din Afganistan, sub egida NATO. 1.806 militari români desfăşoară misiuni în special în regiunea Qalat, în cadru ISAF, sub egida NATO. CSAT a decis, însă, în iunie 2011, că în anl 2012 numărul total al militarilor români dislocaţi în teatrele de operaţii va scădea cu 106. În urma întrevederii Băsescu-Biden din 2009, armata americană a dotat forţele româneşti din Afganistan cu vehicule blindate mai performante, care oferă protecţie şi dinspre podea, spre deosebire de transportoarele româneşti vechi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: