Datoria pe care Termoenergetica (subordonată Primăriei Municipiului București și care furnizează căldură și apă caldă în Capitală) o are față de ELCEN depăşeşte 1,1 miliarde de lei și pune în pericol proiectele de investiţii ale companiei, inclusiv proiectele cu fonduri europene pentru construirea unor noi CET-uri.
Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii, insistă reprezentanții ELCEN.
”ELCEN trage un nou semnal de alarmă: astăzi, datoria Termoenergetica către ELCEN a ajuns la 1.180.076.982,60 lei. Este vorba despre facturi neachitate aferente lunilor de consum martie-decembrie 2024. Această situaţie pune în pericol proiectele de investiţii ale ELCEN ce au drept scop eficientizarea activităţii pentru asigurarea în condiţii de calitate şi continuitate a apei calde şi căldurii în Bucureşti, precum şi echilibrarea Sistemului Energetic Naţional. Totodată, afectează finalizarea bugetului de venituri şi cheltuieli care se întocmeşte în prezent la nivelul ELCEN şi care presupune o estimare cât mai precisă a veniturilor şi cheltuielilor”, arată ELCEN, într-un comunicat de presă transmis miercuri.
Datoria pune în pericol construirea a 3 noi CET-uri, moderne, pentru că afectează capacitatea ELCEN de cofinanțare a acestor proiecte cu fonduri europene
Compania precizează că, în data de 27 noiembrie 2024, a semnat trei contracte de finanţare pentru construirea a trei CET-uri noi, eficiente, sustenabile în Bucureşti, cu finanţare europeană nerambursabilă, ce se ridică la 362 de milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare.
”Aceşti bani sunt foarte importanţi şi pot fi atraşi doar în condiţiile în care este asigurată cofinanţarea proiectelor. Modernizarea CET-urilor depinde în continuare de achitarea datoriilor pe care le are Primăria Municipiului Bucureşti la ELCEN. PMB trebuie să-şi plătească obligaţiile asumate, altfel ELCEN poate pierde şansa de a atrage fondurile europene disponibile, cu riscuri mari în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică şi termică”, a mai transmis compania.
Pentru ca bucureştenii racordaţi la sistemul de termoficare să aibă apă caldă şi căldură în case, trebuie îndeplinite două condiţii, precizează ELCEN:
- CET-urile să funcţioneze
- reţeaua de distribuţie să nu mai aibă avarii frecvente.
ELCEN acuză PMB că nu lămurește problemele și managementul defectuos de la Termoenergetica
”Primăria Municipiului Bucureşti are datoria de a asigura un circuit financiar corect între Primăria Capitalei, Termoenergetica şi ELCEN, însă managementul defectuos şi lipsa de acţiune şi de interes, au condus la această situaţie problematică ce trenează de peste 30 de ani”, au mai transmis reprezentanţii ELCEN.
Potrivit datelor transmise de către companie, în 2020, datoria Termoenergetica către ELCEN era de 250 milioane lei.
”În doar 5 ani, datoria a ajuns la aprox. 1.200.000.000 lei. În acest moment, datoria Primăriei Municipiului Bucureşti în contul subvenţiei neplătite, se ridică la aproximativ 385 milioane lei. O altă parte semnificativă sunt pierderi neacoperite de către PMB şi nefundamentate până în prezent. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat în septembrie 2023 că va realiza un audit care să clarifice situaţia acestor pierderi. După mai mult de un an, auditul nu s-a realizat, iar pierderile se rostogolesc, întregind o datorie cu efecte negative semnificative, atât din perspectivă economică, cât şi socială. Inacţiunea generează efecte în lanţ, cu repercusiuni severe până la consumatorul final”, se mai arată ăn comunicatul ELCEN.
Potrivit ELCEN, peste 550.000 de apartamente depind de sistemul centralizat de termoficare.
”Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni, onorându-şi obligaţiile de plată”, a mai transmis compania.
(Citește și: Guvernul activează mecanismul ce obligă PMB să plătească treptat datoria către Termoenergetica)
****