Departamentul american de Justiție a intentat, luni, un proces civil împotriva producătorul auto german Volkswagen pe care îl acuză că ar fi încălcat legea privind Aerul Curat prin instalarea unor dispozitive ilegale ce au permis manipularea rezultatelor testelor de emisii poluante pentru un număr de circa 600.000 de autoturisme, transmite Reuters.
Acuzațiile împotriva Volkswagen și a diviziilor Audi și Porsche sunt purtătoare de penalități ce s-ar putea ridica la miliarde de dolari, a precizat un oficial al Departamentului de Justiție. În teorie, compania germană ar putea fi nevoită să plătească amenzi în valoare de 90 de miliarde de dolari – până la 37.500 pentru fiecare autoturism și pentru fiecare încălcare a legii privind Aerul Curat. În septembrie, reglementatorii americani estimau că valoarea penalităților s-ar putea ridica la 18 miliarde de dolari.
”Statele Unite vor urmări toate căile de atac adecvate împotriva Volkswagen pentru a remedia încălcările aduse legislației naționale cu privire la aerul curat”, a declarat secundul procurorului general al Statelor Unite, John Cruden.
Plângerea depusă de Departamentul de Justiție, în numele Agenției pentru Protecția Mediului, acuză Volkswagen de patru încălcări a legii privind aerul curat, inclusiv modificarea sistemului de control al emisiilor și faptul că nu au raportat încălcările.
”Îi acuzăm de faptul că știau ce fac, că au încălcat cu intenție legea și că există consecințe semnificative asupra sănătății”, a mai declarat oficialul american.
Departamentul american de Justiție ia în calcul și aducerea unor acuzații penale la adresa producătorului german pentru inducerea în eroare a consumatorilor și a autorităților de reglementare, însă un proces penal ar trebui fundamentat pe mai multe probe decât unul civil.
Admiterea anterioară a acestor acuzații a eliminat orice posibilitate de apărare a companiei în instanță, a explicat Daniel Riesel, avocatul care reprezintă Volkswagen. Pentru a câștiga procesul civil, guvernul american nu trebuie să dovedească nivelu de înșelăciune intenționată, ci doar faptul că s-a produs frauda. ”Nu cred că există orice fel de formă de apărare într-un proces civil”, a comentat Riesel.
Volkswagen va încerca să negocieze, însă, în instanță valoarea despăgubirilor, argumentând că suma maximă va ”destabiliza compania și va duce la concedieri masive”, a adăugat avocatul.