11 aprilie, 2014

Pe fondul crizei din Ucraina, Victoria Nuland, asistent al Secretarului de Stat American, responsabil al Biroului pentru afaceri europene şi eurasiatice, a anunţat joi că SUA vor acorda o atenţie deosebită în viitorul apropiat asupra combaterii corupţiei din zona Europei Centrale şi de Est.

“În timp ce încercăm să asigurăm securitatea şi prosperitatea, care sunt vitale aspiraţiilor noastre comune cu o întreaga Europă- liberă şi în pace, constatăm că lupta împotriva corupţiei trebuie să se afle în centrul preocupărilor noastre comune. În anii care urmează, veţi vedea o concentare în acest domeniu, cu accent în zona Balcanilor, a centrului şi estului Europei, unde, în colaborare cu Uniunea Europeană, vom ajuta toate statele din această arie să deţină guverne curate, de încredere, societăţi civile libere şi active, dar şi media independente, care să ajute guvernele şi cetăţenii să demaşte şi să elimine corupţia, oriunde s-ar afla”– această declaraţie a fost făcută joi, în faţa Comitetului senatorial pentru relaţii externe.

Victoria Nuland a fost invitată de către Comitetul senatorial să expună poziţia administraţiei americane în cadrul unei dezbateri cu tema “Provocări ale securităţii transatlantice- Europa Centrală şi de Est”.


Un fragment relevant din declaraţia oficialului american:

Urmărim cum un număr crescut de oligarhi şi politicieni corupţi acţionează împreună, inclusiv în cadrul unor cooperări transfrontaliere, pentru a se proteja sau ajuta să îşi menţină influenţa în cadrul statelor şi pentru a păstra funcţionale circuite financiare ilegale. Corupţia de acest tip nu numai că subminează din interior democraţia unui stat, dar vulnerabilizează în faţa corupţiei transfrontaliere, care încearcă să influenţeze politici de stat. Cu alte cuvinte, în multe zone ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să devină prioritate naţională, cu scopul de a proteja şi apăra democraţia şi suveranitatea statală.

Criza din Ucraina trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi, care să determine accelerarea unor măsuri ferme care să asigure o comunitate transaltlantică prosperă. Acest lucru impune, şi vom aborda subiectul cu aliaţii noştri europeni, creşterea bugetelor de apărare pentru a asigura securitatea graniţelor estice ale NATO. Pe măsură ce vom revitalize legăturile de securitate trebuie să dezvoltăm şi relaţiile noastre economice, pentru a accelera creşterea economică şi scăderea şomajului pe ambele maluri ale Atlanticului, iar reformele instituţionale şi întărirea sistemelor bancare sunt semnalele care vor da încredere investitorilor.

Nu în ultimul rând, trebuie să facem mai multe pentru a asigura independenţa energetică a Europei şi pentru a întări piaţa internă, pentru a facilita accesul la materii prime diverse, pentru a dezvolta capacităţile de stocare şi pentru a dezvolta reţeaua de terminale de import sau reţelele intercontinentale de transport.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: