Guvernele statelor membre UE au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare, însoţit de un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat un diplomat european pentru Reuters.
La difuzarea informației de către Reuters, Bruxelles-ul mai aștepta un răspuns din partea Poloniei, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, referitor la acordul provizoriu.
Ulterior, mai exact, vineri, 2 decembrie, acordul urmează să fie supus aprobării tuturor guvernelor UE prin procedură scrisă, a explicat diplomatul citat de Reuters.
Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, au fost de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.
(Citiți și: „UE – presată de SUA și G7 să ia o decizie privind plafonul la prețul petrolului rusesc”)
Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de G7, în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Rusiei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.
În urmă cu o săptămână, viceprim-ministrul rus Alexander Novak declara că Rusia nu va livra petrol sau produse petroliere către ţările care impun un plafon de preţ pentru exporturile sale de petrol şi ar putea, de asemenea, să reducă producţia de ţiţei.
Plafonarea prețului ar trebui să intre în vigoare pe 5 decembrie, pentru a coincide cu interdicția UE pentru importuri maritime de țiței rusești și cu o interdicție similară decisă de Marea Britanie.
***