Țările UE au reluat luni discuțiile de ultimă oră pentru a obține un acord cu privire la un plafon de preț pentru petrolul rusesc. Există diferențe profunde între state cu privire la acest plafon, care ar trebui stabilit astfel încât să provoace pierderi maxime Rusiei, dar în același timp un prejudiciu minim statelor UE.
UE este supusă unei presiuni crescânde din partea G7 și a SUA pentru a acționa.
Plafonarea prețului ar trebui să intre în vigoare pe 5 decembrie, pentru a coincide cu interdicția UE pentru importuri maritime de țiței rusești și cu o interdicție similară decisă de Marea Britanie.
Polonia și statele baltice fac eforturi pentru un plafon sever, cât mai mic, în timp ce Grecia, Malta și Cipru țin fie pentru un preț mai mare, fie pentru compensații pentru a-și proteja industriile de transport maritim, potrivit mai multor diplomați UE.
Plafonul propus de Comisie convine Rusiei
Potrivit Politico, Comisia Europeană a prezentat ambasadorilor UE un plafon între 65 și 70 de dolari pe baril. Cu toate acestea, acesta este în jurul nivelului la care se tranzacționează în prezent țițeiul din Rusia. Țițeiul Brent, referința internațională, se vinde cu aproximativ 81 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul rusesc se tranzacționează la 66 de dolari.
Polonia a spus că plafonul de preț trebuie să fie „cât mai mic posibil”, în timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că un preț în intervalul de 60 de dolari ar reprezenta o „limită artificială”.
„Ne-am dori ca sancțiunile să fie foarte eficiente în această luptă, astfel încât limita să fie la nivelul de 30-40 de dolari, astfel încât Rusia să simtă costul”, a spus el reporterilor.
Discuții informale cu privire la nivelul plafonului sunt în desfășurare între țări, a spus un diplomat al UE, adăugând că ambasadorii se vor întâlni luni pentru a discuta propunerea Comisiei.
Pragul de rentabilitate: maxim 20 dolari barilul
Totuși, diplomatul a indicat că vecinii Rusiei vor adopta o poziție fermă împotriva oricărei limite pe care le consideră prea ridicate. „Pragul de rentabilitate al producătorilor ruși de petrol este de 12-20 de dolari”, a spus diplomatul. Deci la acest nivel de preț ei pot acoperi costurile. Fiecare dolar în plus este un dolar pentru bugetul de război rusesc”, spune sursa Politico.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a sugerat un plafon de 60 de dolari pe baril.
***