„UDMR este o formaţiune compatibilă cu mai multe ideologii şi cu mai multe partide, dar numai şi numai pe bază de programe. Când am făcut o coaliţie, atunci întotdeauna am avut un program, am avut scopuri pe care voiam să le realizăm, atât în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, cât şi în ceea ce priveşte o reformă de interes general în România. Deci, am făcut coaliţii cu alţii numai atunci când am văzut că avem şanse de a realiza anumite obiective, ci nu de dragul puterii” – a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, vicepremierul Marko Bela.
Influentul personaj din UDMR a respins, în cursul interviului, ameninţările pe care liderii USL l-au făcut la adresa UDMR, din care se înţelege că UDMR are acum şansă de-a părăsi coaliţia cu PDL în schimbul participării la o eventuală guvernare, după alegeri, cu USL.
„Dacă cineva citeşte atent declaraţiile partidelor de opoziţie, ale liderilor lor, va vedea că în afara unei ameninţări că dacă nu trădăm imediat aliaţii noştri, atunci nu ne vor mai lua la guvern după alegeri, ei nu pot să spună nimic despre rostul unei alianţe cu UDMR. Ce anume ar vrea să facă împreună cu UDMR, ce obiective ar putea să-şi realizeze UDMR, dacă se aliază cu ei? Deci, aceste ameninţări şi această ofertă că dacă nu trădăm, atunci o vom păţi, pentru mine sunt puţin infantile. ” – a mai spus Marko Bela.
Vicepremierul le-a recomandat şi colegilor din UDMR să nu forţeze mâna aliaţilor din PDL pentru trecerea statutului minorităţilor, argumentând că formele de şantaj politic şi presiune nu dau rezultate:
„Mie niciodată nu mi-a plăcut să vin cu ameninţări şi aş recomanda acest lucru şi colegilor mei din UDMR, fiindcă de obicei anumite ameninţări că dacă nu se realizează un anumit program, atunci părăsim coaliţia, sunt, aşa cum se spune, contraproductive, deci au un efect contrar şi irită aliaţii. Nici noi nu prea acceptăm dacă suntem abordaţi astfel. Dar este clar că o alianţă se bazează pe interese reciproce. Şi UDMR are de realizat obiective importante, şi partenerii noştri, şi dacă anumite obiective nu se realizează, atunci coaliţia nu-şi mai are rostul. În acest moment, preocuparea noastră trebuie să fie realizarea acestor obiective şi nu părăsirea coaliţiei” – spune Bela.
Pe de altă parte, vicepremierul transmite un mesaj şi către PDL: comasarea alegerilor şi regionalizarea nu se înscriu în programul comun de guvernare al actualei coaliţii:
„Nici comasarea alegerilor, nici reorganizarea administrativă nu figurează în programul comun de guvernare şi nici în protocolul coaliţiei. Figurează regândirea sistemului electoral, respectiv, reorganizarea regiunilor de dezvoltare economică, dar reorganizarea administrativă, nicicum. În legătură cu comasarea alegerilor, noi nu avem nicio problemă, dimpotrivă. Practic, aşa cum văd, colegii din UDMR sunt de acord cu comasarea alegerilor şi pe motiv de economie de bani, de campanie, de energii, şi pe motiv că eventual rezultatele ar fi mai coerente, în cazul administraţiei locale, respectiv Parlamentului. Nici nu cred că aici ar fi vorba de un interes al PDL. Eu nu am reuşit să descopăr, până în momentul actual, de ce ar fi comasarea alegerilor interesul special al vreunui partid. Ori fiecare partid va avea un avantaj, ori fiecare va avea un dezavantaj din această comasare.”
Marko Bela mai spune că măsurile de austeritate luate de guvern afectează inclusiv imaginea UDMR, însă îşi exprimă speranţa că alectoratul va înţelege necesitatea acestora. Cât priveşte reforma în Sănătate – portofoliu care aparţine UDMR, vicepremierul consideră că atâta vreme cât oamenii sunt nemulţumiţi de sistemul de sănătate, vor nemulţumiţi şi de ministru.
Cât priveşte proiectul Roşia Montană, Marko bela spune că acesta nu poate fi lăsat doar în răspunderea celor doi minştri ai UDMR (Cultură şi Mediu), în semnătura cărora mai stau aceste aprobări: ” Vedeţi foarte bine că şi în celelalte partide, şi în PDL, sunt voci pro şi contra. În astfel de condiţii, nu cred că un ministru sau un anumit partid din coaliţie poate să-şi asume răspunderea şi eu nu aş recomanda acest lucru nici colegilor mei miniştri, nici UDMR-ului. După părerea mea, cât de repede, coaliţia trebuie să adopte o anumită poziţie. Ceea ce nu ne scuteşte şi nu scuteşte nicio persoană şi niciun demnitar de propria răspundere, şi totuşi este o altă situaţie. ” – spune vicepremierul, care sugerează asumarea răspunderii întregului guvern pe acest proiect.
declaraţiile liderului UDMR Marko Bela în interviula cordat Agerpres vin la o săptămână după ce Crin Antonescu declara: „UDMR trebuie să înţeleagă că se duce cu PDL la bine şi la greu. Nu se duc în puşcărie toţi, numai cei care au încălcat legea, dar se duc în opoziţie toţi dacă noi câştigăm. Dacă noi câştigăm alegerile şi facem guvernul, UDMR nu are ce căuta într-un astfel de guvern. Dar astăzi garantăm UDMR o guvernare împreună până în 2016, dar dacă rămân acolo unde sunt acum, pot veni la dialogul dintre putere şi opoziţie, dar cu alte propuneri vin degeaba.”
La rândul său, Victor Ponta a spus despre UDMR că „îi vom respecta când vor fi în opoziţie„.