Update: MET Group anunță că livrarea către Transnistria „pot avea loc numai dacă Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina este pregătit pentru aprovizionare”.
MET Group, traderul și furnizorul maghiar de energie despre care premierul moldovean Dorin Recean a spus că va asigura livrarea gazelor către Transnistria, a transmis redacției un comunicat prin care spune că este gata să livreze gaze în orice punct din Europa, inclusiv pentru a ajuta Republica Moldova, dar că aceste livrări „pot avea loc numai dacă Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina este pregătit pentru aprovizionare”.
„Nu controlăm și nici nu ne implicăm în deciziile legate de finanțarea Republicii Moldova pentru această sursă de gaz. Sperăm însă că Moldova va găsi mai multe surse alternative, inclusiv pachetul oferit de Uniunea Europeană, pe care îl sprijinim. MET Group a aderat întotdeauna la toate legile privind sancțiunile și reglementările relevante ale UE. Negăm orice asociere cu o situație care este în afara controlului nostru”.
Informația inițială:
Regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova a refuzat ajutorul în valoare de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice, a anunțat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, transmit Radio Chișinău și Deschide.md.
În schimb, regiunea transnistreană va primi gaz prin intermediul companiei ungare MET, care vor fi plătite de Federația Rusă. Transnistria urmează să plătească în avans tranzitul gazelor pe teritoriul Republicii Moldova. De notat că exportul de gaz al României către Republica Moldova s-a redus substanțial marți.
„Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, a rezolvat o problemă gravă creată de Rusia – a dus căldură și lumină în casele locuitorilor din regiunea transnistreană. Oamenii au văzut ce înseamnă Rusia și ce înseamnă să ai Uniunea Europeană alături de tine. Banii din grantul european oferit gratuit din 1 februarie au fost utilizați integral. Pe termen mediu, oferta UE de 60 de milioane de euro era o soluție care să dezlege regiunea transnistreană de șantajul și instabilitatea energetică. Tiraspolul a refuzat această soluție. Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Condiția de bază refuzată de Tiraspol a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Prin urmare, nu pot primi bani din ajutorul european de 60 de milioane de euro”, a scris premierul moldovean pe Facebook.
Cum vor ajunge gazele în Transnistria
Acesta a afirmat că Moldova va continua să facă eforturi pentru a nu lăsa locuitorii regiunii transnistrene fără gaze.
El a explicat și cum va ajunge gaz acum în regiunea transnistreană:
- O companie din Ungaria – MET Gas and Energy Marketing AG – va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, și va aduce gazul la frontiera cu Republica Moldova. Ambele companii au fost verificate. MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piața europeană. Pentru JNX General Trading L.L.C nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni.
- MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazul la hotar cu R. Moldova în baza contractului semnat cu Moldovagaz.
- Tiraspol va achita în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiune în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
„Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active). Important: acesta nu este un acord între Guvernul Republicii Moldova și Rusia sau alte entități, ci o permisiune din partea Guvernului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaz și să nu înghețe”, a mai afirmat Recean.
Exportul de gaz al României către Moldova s-a redus la 4,6 milioane de metri cubi
Potrivit publicației rusești Kommersant, grupul maghiar MET va deveni deveni principalul furnizor de gaz către Transnistria după 10 februarie, când se va epuiza subvenția UE de 20 de milioane de euro alocată pentru prevenirea unei catastrofe umanitare în regiune. Potrivit Kommersant, pe 8 februarie, traderul ungar urma să înceapă să testeze livrările de gaze către Transnistria, după care ar putea fi semnat un contract ferm cu acesta.
„După 10 februarie, ar trebui să înceapă următoarea etapă de ajutorare a Transnistriei, dar de data aceasta cu fonduri din partea Federației Ruse, în timp ce UE, după ce a avansat o serie de condiții politice, și-a declarat disponibilitatea de a aloca încă 60 de milioane de euro pentru a ajuta regiunea. Autoritățile de la Tiraspol nu au vorbit încă public despre alte acțiuni”, a mai scris Kommersant.
Exporturile române de gaz către Republica Moldova s-au redus marți la 4,2 milioane de mc/zi de gaz, față de un export de 7,6 milioane de mc/zi săptămâna trecută, când exportam atât prin punctul de la Ungheni cât și cel de la Isaccea. În continuare în România intră gaz din Bulgaria prin punctul Negru Vodă – Kardam cu cantități de 9,5 milioane de mc/zi, la un consum național de 48-49 milioane de mc.
(Citește și: ”Moldova a rezolvat criza gazelor din Transnistria cu ajutorul UE”)
***