Șeful statului, Traian Băsescu, a anunțat, sâmbătă, că se desparte de PDL, după alegerile interne câștigate de Vasile Blaga, pe care liderul de la Cotroceni le consideră incorecte. Președintele PNL, Crin Antonescu, a dat imediat un mesaj de deschidere a unor posibile discuții cu PDL-ul condus de Blaga sau cu anumiți democrat-liberali.
Imediat după câștigarea funcției de președinte al PDL de către Vasile Blaga, la alegerile contestate de Elena Udrea, șeful statului, Traian Băsescu, a postat pe Facebook un mesaj video în care a anunțat că se va dedica formării altei construcții de dreapta.
„Am văzut rezultatul Convenţiei PDL, cred că am fost cinstit cu acest partid. I-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum nu au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum definitiv şi pentru totdeauna: Adio, Partid Democrat. Astăzi ne-am despărţit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei”, a spus Băsescu.
”Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL”, a continuat el.
Șeful statului a făcut apologia modelului de partid condus de un lider autoritar.
„Imediat ce au simţit că pot singuri aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL. Noi azi ne-am despărţit definitiv. Luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu!”, a mai transmis Băsescu conducerii PDL.
În replică, președintele PDL, Vasile Blaga, i-a acuzat pe Traian Băsescu și pe susținătorii săi că ”nu știu să piardă”.
”Eu respect ca de fiecare dată decizia domnului preşedinte, dar, pe de altă parte, trebuie să remarc că nu ştiu să piardă. Nu înţeleg când am fost o povară pentru domnia sa, că şi la referendumul din 2007 am fost alături de domnia sa şi la alegerile din 2009 şi astă vară la 40-45 de grade am fost lângă statul de drept şi lângă domnia sa”, a comentat Blaga.
În context, liderul Vasile Blaga a subliniat că PDL se va lupta în continuare cu USL, nu cu Traian Băsescu.
MRU revendică șefia dreptei: De azi, dreapta românească se sprijină în Forţa Civică şi PNŢCD
Preşedintele partidului Forţa Civică, senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu, susţine, a revendicat alături de aliatul său, PNȚCD, poziția de lider al dreptei românești, după ce Vasile Blaga a câștigat președinția PDL, în urma unor alegeri contestate de contracandidata lui, Elena Udrea.
”Ce s-a întâmplat în seara aceasta la PDL a făcut rău nu doar partidului, ci nouă tuturor: opoziţiei şi dreptei politice româneşti. Meritocraţie, corectitudine, acţiune în slujba cetăţeanului, opoziţie severă, coerentă şi unitară împotriva puterii socialiste – aceasta promovăm noi!”, a comentat Ungureanu, pe Facebook.
”De astăzi, dreapta românească se sprijină în Forţa Civică şi în aliatul ei, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat. Lupta politică va fi grea şi îndelungată, dar ştim că împreună cu toţi cei care cred în valorile democraţiei europene vom izbândi”, a mai afirmat copreședintele nou-înființatei Alianțe pentru Dreptate și Adevăr (FC – PNȚCD).
Crin Antonescu: Ar putea începe discuții între PNL și PDL-iștii care s-au despărțit de Traian Băsescu
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că, după ”despărțirea” PDL de Traian Băsescu ar putea începe discuții între liberali și democrat-liberali, copreședintele USL-ist menționând, în context, că recent membri marcanți ai PDL au fost primiți la PNL.
”Există multe lucruri care ne despart în continuare de Vasile Blaga, de PDL. Ele nu s-au topit peste noapte, dar faptul că azi, prin vot, o majoritate dintre delegaţii la un congres numeros al PDL s-a despărţit de Traian Băsescu poate să fie începutul unui nou drum, care să ducă la nişte discuţii – acum sau altădată – care să ne privească şi pe unii şi pe alţii”, a comentat Crin Antonescu, la postul Realitatea TV.
”Au venit nişte oameni din PDL – nu mulţi – în PNL, se cunosc cazurile, au venit în urma unor discuţii. Am spus de mai multe ori, există oameni pe care i-am accepta în rândurile noastre şi oameni pe care nu i-am primi, sau mai cu seamă reprimi în rândurile noastre”, a mai spus președintele Senatului.
Totodată, Crin Antonescu, a mai susținut că intervenția lui Traian Băsescu în disputa din PDL reprezintă un autodenunț de înmcălcare a Constituției de către ședul statului,.
”Intervenţia de la capătul acestei zile a domnului Băsescu se încadrează clasic într-un autodenunţ de încălcare a Constituţiei, pentru că domnul Băsescu ne spune că a făcut parte până acum, că a condus dirijat PDL într-un partid politic din România, ne spusese mai devreme că i-a pus miniştri, ne spusese mai devreme că i-a decis politicile guvernamentale. Traian Băsescu a mărturisit că vreme de 9 ani a încălcat Constituţia”, a afirmat Antonescu, la Antena 3.