22 martie, 2021

Situația epidemică din Timiș și deciziile autorităților sanitare referitoare la carantină în localitățile din acest județ au generat un scandal politic local ce s-a extins pe parcursul weekend-ului cu acuzații ce-l vizează inclusiv pe secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR Plus), acuză Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş că decide lockdown-ul în funcție de apartenența politică a primarilor, iar președintele CJ Timiș, Alin Nica (PNL), sugerează că și distribuirea dozelor de vaccin este una politică.

Coordonatorii campaniei naționale de imunizare împotriva Covid-19 au trimis în Timiș mult mai puține doze de vaccin, comparativ cu Iași sau Cluj, acuză Alin Nica. În Iași și Cluj, atât primarii, cât și președinții consiliilor județene sunt membri PNL.


Procedura oficială de a decide intrarea sau menținerea în lockdown a unei localități: incidența trebuie să fie de peste 6 cazuri la o mie de locuitori în 14 zile, dar direcțiile de sănătate publică iau în considerare și alți factori, precum aglomerația, gradul de mobilitate, ponderea persoanelor în vârstă etc.

DSP propune și Comitetele pentru Situații de urgență aprobă sau nu.

Componența acestor comitete:

  • Din comitetul județean fac parte președintele consiliului județean, șefi de servicii deconcentrate, descentralizate și de gospodărie comunală și alți manageri ai unor instituții și societăți comerciale de interes județean care îndeplinesc funcții de sprijin în gestionarea situațiilor de urgență, precum și manageri ai agenților economici care, prin specificul activității, constituie factori de risc potențial generatori de situații de urgență.
  • Din comitetul local fac parte un viceprimar, secretarul comunei, orașului sau municipiului, după caz, și reprezentanți ai serviciilor publice și ai principalelor instituții și agenți economici din unitatea administrativ-teritorială respectivă, precum și manageri sau conducători ai agenților economici, filialelor, sucursalelor ori punctelor de lucru locale, care, prin specificul activității, constituie factori de risc potențial generatori de situații de urgență.

Dominic Fritz: Carantina a fost ridicată în localitățile cu primari PNL, chiar dacă incidența este mai ridicată

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş nu a mai prelungit, sâmbătă, carantina zonală pentru Timişoara şi alte patru comune limitrofe. Decizia a fost luată pe baza propunerii Direcției de Sănătate Publică (DSP), o decizie „cu conotaţie politică”, potrivit primarului Doiminic Fritz.

Acesta a relatat, pe contul său de Facebook, că DSP Timiș a cerut ridicarea carantinei din Moşniţa Nouă, unde rata de infectare este de 11,22, cea mai mare din zona carantinată, şi pentru continuarea carantinei în Dumbrăviţa, cu o rată de 7,42, cea mai mică din zona carantinată:

Am cerut explicaţii pentru această propunere DSP, dar nu le-am obţinut. Deciziile de carantinare trebuie să fie logice ca să aibă credibilitate şi ca oamenii să le înţeleagă şi să le urmeze. Nu trebuie să existe nicio suspiciune că aceste decizii sunt luate din considerente altele decât strict epidemiologice.

DSP Timiş a propus continuarea carantinei pentru UAT- urile cu primari din USR PLUS şi PSD şi a propus ridicarea carantinei pentru UAT-urile cu primari PNL. Sunt absolut uimit de conotaţia politică a acestor decizii. Chiar documentul Institutului Naţional de Sănătate Publică, care avizează pozitiv ridicarea pentru Moşniţa şi Ghiroda, menţionează expres că ridicarea carantinei va duce la creşterea ratei de infectare şi că, în scurt timp, localităţile vor intra din nou în carantină.

Dominic Fritz s-a abținut de la vot, dar părerea sa este că lockdownul este singura soluție pentru situația în care se află mai multe localități din Timiș: „Uitându-mă ce se întâmplă pe planetă, în ţară şi în judeţ, nu văd o altă ieşire responsabilă”.

Alin Nica  nu este de acord cu carantinarea Timișoarei, cere vaccinuri la fel de multe ca în Cluj și Iași

Problema Timișoarei s-a tranșat prin intervenția secretarului de stat Raed Arafat, șeful DSU, care a decis prelungirea carantinei pentru trei zile.

Decizia a determinat o reacție dură din partea președintelui CJ Timiș, Alin Nica. El l-a atacat inclusiv pe ministrul Interne, Lucian Bode, colegul său de partid, care a susținut prelungirea lockdown-ului: „Domnul ministru nu înțelege, cum de obicei Bucureștiul nu înțelege Timișoara, cum n-a înțeles Timișoara nici în 1989, când ne-am revoltat împotriva comunismului. Nu înțelege nici acum, când se uită doar la cifre. Timișoara nu reprezintă numai cifre, reprezintă mai mult decât atât (…) Ce am susținut eu mereu e că această carantină este pur formală. N-o să aibă niciun fel de efect o carantină formală, pentru că nu s-a schimbat nimic în viața noastră în urma acestei carantine”.


Alin Nica a mai explicat că este nevoie de accelerarea vaccinării și a acuzat că la Timiș vin mai puține vaccinuri decât la Iași sau la Cluj.

Oficialul a declarat, luni, că analizează o eventuală atacare în instanță a ordinului şefului DSU, Raed Arafat, de a prelungi carantinarea zonală a Timişoarei.

Duminică, în Timișoara se înregistra o incidență de 8,19 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: