Zona euro a stagnat la finele anului trecut, analiștii anticipând un avans economic de 0,1% în ultimul trimestru din 2024. Germania și Franța au fost în recesiune în T4/2024 iar Italia a stagnat.
Prăbușirea guvernelor din Germania și Franța, cele mai mari economii din zona euro, a afectat încrederea companiilor și consumatorilor, ceea ce a dus la scăderi economice.
Produsul intern brut din zona euro a rămas neschimbat în T4/2024 comparativ cu trimestrul precedent, a comunicat joi Eurostat, în ciuda estimărilor economiștilor care vedeau un mic avans de 0,1%. PIB-ul s-a redus cu 0,2% în Germania și cu 0,1% în Franța.
Regiunea se găsească motoare de creștere economică, deoarece declinul industrial al Germaniei afectează frânează economia, iar sentimentul este negativ sub amenințarea impunerii de tarife din partea SUA. Italia și Austria au stagnat în ultimul trimestru din 2024.
Un sprijin relativ a venit de la Banca Centrală Europeană care redus cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75% dobânda de politiciă monetară. Însă inflația nu este încă sub control în regiune, în Spania de exemplu prețurile de consum au urcat în această lună cu 2,9%, peste așteptările pieței.
Potrivit Bloomberg, BCE încă descrie politica monetară drept „restrictivă”, chiar și după reducerea de astăzi. Acest lucru indică continuarea relaxării monetare, deoarece aproape toți oficialii băncii au spus că scopul este de a aduce ratele la un nivel neutru care să nu mai afecteze activitatea agenților economici. Dar amploarea și ritmul mișcărilor ulterioare rămân deschise, precizează economiștii.
Comentând decizia BCE, economistul șef al Deutche Bank, Mark Wall, a declarat: „Ședința Consiliului guvernatorilor BCE din ianuarie se încadrează în categoria „nimic de văzut aici, mergeți mai departe”. Redresarea economică se confruntă în continuare cu mari dificultăți. Dezinflația rămâne pe drumul cel bun. Ratele dobânzilor sunt restrictive. Ca atare, BCE a redus din nou ratele de politică monetară. Aceasta este a cincea reducere în total și a patra în succesiune rapidă. Nu există cu adevărat niciun motiv să credem că BCE nu va continua să reducă dobânzile, cel puțin la un nivel neutru, și credem că este destul de probabil sub neutru până la sfârșitul anului.”
Incertitudinile cu privire la politica tarifară a președintelui SUA, inspiră neîncredere în climatul de afaceri din Europa, cu implicații asupra veniturilor companiilor, potrivit unei analize Bloomberg.
Pentru Germania, veștile proaste din economie vin cu mai puțin de o lună înainte de alegerile parlamentare anticipate care cel mai probil vor duce la înlocuirea actualului cancelar social-democrat Olaf Scholz cu Friedrich Merz, care conduce blocul conservator CDU/CSU și care promite impozite mai mici și mai puține reglementări.
Germania a înregistrat o scădere a produsului intern brut pentru al doilea an consecutiv în 2024, iar guvernul și-a revizuit miercuri previziunile de creștere pentru 2025 la doar 0,3% de la 1,1%.
Cititi si: Variația stocurilor: Criza industriei prelucrătoare va apăsa asupra PIB-ului zonei euro
***