fbpx

27 ianuarie, 2025

De la începutul Uniunii Monetare, variațiile stocurilor au contribuit între -1,4 și 0,9 puncte procentuale la creșterea anuală a PIB-ului trimestrial, reiese dintr-o analiză realizată de specialiștii ING.
Impactul stocurilor asupra PIB a fost exacerbat de pandemia de COVID-19, dar și de tensiunile geopolitice din ultimii ani. În următoarele luni, PIB-ul zonei euro va stagna pe fondul crizei din sectorul manufacturier și a impactului acesteia asupra stocurilor.

După decenii în care raportul inventar/vânzări a fost redus într-o economie mondială din ce în ce mai integrată, șocurile din lanțurile de aprovizionare de după pandemie au evidențiat faptul că un nivel prea scăzut al stocurilor poate provoca perturbări majore.

”Tensiunile geopolitice crescute au contribuit, fără îndoială, la această schimbare de percepție. În același timp, stocurile sunt costisitoare”, notează ei.

Stocurile, puternic afectate de factorul emoțional


Mult depinde, desigur, de starea de spirit din sectorul industrial, subliniază specialiștii. Optimismul sporit duce la acumularea rapidă de stocuri, în timp ce pesimismul determină reducerea acestora.

La ora actuală sectorul industrial din zona euro trece printr-o perioadă extrem de dificilă.

Prețurile relativ ridicate ale energiei, Legea de Reducere a Inflației din SUA (care a atras investiții către Statele Unite), cererea internă insuficientă și China, care își exportă capacitatea excedentară în restul lumii, apasă asupra sentimentului economic.

Din ultimul trimestru al anului 2022, valoarea adăugată în industria prelucrătoare din zona euro a scăzut cu peste 7%. Incertitudinea legată de potențialele tarife de import din Statele Unite nu ajută la redresarea rapidă a situației.

Stocurile mari ar putea avea un impact negativ asupra PIB-ului

Sondajul din decembrie realizat de Comisia Europeană a arătat o slăbire a comenzilor în sectorul industrial, iar indicatorul PMI preliminar a confirmat că această tendință a continuat în ianuarie.


În același timp, evaluarea nivelului stocurilor a crescut la un nivel care nu a mai fost văzut de la criza financiară.

”Combinația dintre stocurile mari și cererea în scădere este probabil să afecteze creșterea economică, deoarece companiile vor încerca mai întâi să își reducă stocurile înainte de a produce mai mult”, notează economiștii ING.

Așa cum sugerează graficul de ma sus, acest lucru ar putea implica o contribuție semnificativ negativă a inventarelor la creștere în primul trimestru.

”Desigur, o parte din acest impact negativ va fi compensată de exporturile nete, deoarece stocurile au de obicei o componentă mare de import (sondajul PMI a menționat că firmele cumpără mai puține materii prime), dar acest lucru nu va elimina complet impactul negativ asupra PIB-ului”, notează ei.

În concluzie, lunile de iarnă vor aduce stagnarea PIB-ului din zona euro (în cel mai bun caz), pe fondul crizei continue din sectorul industrial.

(Citește și: ”Dezindustrializarea Germaniei – Cea mai mare economie intră în recesiune, trăgând după ea întreaga UE. Tabloul prăbușirii”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: