Vânzările cu amănuntul din zona euro, în noiembrie 2024, au crescut într-un ritm mult mai lent decât așteptările, practic o stagnare, conturând o economie europeană aflată în mare suferință la începutul anului 2025.
Vânzările cu amănuntul din cele 20 de țări care utilizează moneda unică au crescut cu 0,1% în noiembrie față de luna anterioară, cifră situată sub așteptările de 0,4% rezultată dintr-un sondaj Reuters și reprezentând doar o fracțiune din scăderea de 0,3% din luna precedentă, arată datele publicate joi de Eurostat.
Comparativ cu aceeași lună din 2023, vânzările cu amănuntul au crescut cu 1,2%, păstrându-se însă pe o traiectorie descendentă pentru a doua lună consecutiv.
Economia zonei euro în 2024 a fost aproape de recesiune, parțial și pentru că în loc să cheltuiască populația a ales să economisească pentru a-și reface nivelul de bunăstare erodat de inflația puternică din ultimii trei ani.
În timp ce factorii de decizie au mizat pe creșterea cheltuielilor de consum care să contribuie la redrasarea economiei, aceștia au fost dezamăgiți lună de lună, iar o scădere semnificativă a pieței muncii va încuraja și mai mult economisirea în rândul consumatorilor.
Vânzările de alimente și combustibili au reprezentat toată creșterea lunară, în timp ce vânzările de articole nealimentare au scăzut cu 0,6%, adăugându-se la o scădere similară înregistrată cu o lună mai înainte.
Printre cele mai mari țări ale blocului, Germania și Spania au înregistrat scăderi lunare considerabile ale vânzărilor cu amănuntul, compensate de performanțe mai bune în alte state membre ale zonei euro.
În UE, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,2% în noiembrie față de octobrie. Pe componente, a crescut pentru alimente, băuturi, tutun cu 0,2%, pentru combustibil cu 0,8% și a scăzut cu 0,4% la vânzările nealimentare.
Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri lunare ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Cipru (+2,3%), Bulgaria (+1,3%), Danemarca și Letonia (ambele +1,1%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Belgia (-2,4%), Germania și Spania (ambele -0,6%), precum și în Polonia și Finlanda (ambele -0,2%).
***