3 august, 2023

Guvernul a aprobat joi o HG prin care se înființează, după zeci de ani de la inițierea discuțiilor, Registrul Național de Cancer, baza de date necesară evidenței pacienților și tratamentelor, dar și evaluării eficacității și cost-eficienței programelor curative.

Proiectul, care face parte din actele normative conexe Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului, nu figura pe lista actelor ce urmau să fie aprobate joi, ci pe cea a documentelor aflate în analiză.

În momentul de față, România își formulează politicile în domeniu pe baza unor date fragmentate, fundamentate în special pe estimări, iar planificarea sustenabilă a serviciilor preventive, de diagnostic și de tratament se realizează cu întârziere, după cum recunoaște Ministerul Sănătății în Nota de fundamentare a reglementării.


Până la concretizarea acestui Registru va mai dura, întrucât cele mai importante reglementări referitoare la acesta sunt cuprinse în legislația subsecventă, care urmează să fie elaborată și adoptată:

  • În vederea implementării sistemului de raportare, a circuitului informaţional, fişa unică de raportare a cazului de cancer, cuprizând  lista variabilelor de înregistrat în baza de date a RNC va fi elaborată și adoptată prin Ordin al ministrului sănătății în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
  • În vederea constituirii și funcționării RNC, metodologia de clasificare și codificare a topografiei, morfologiei și comportamentului tumorilor, precum și metodologia de raportare și înregistrare a datelor bolnavilor de cancer, va fi elaborată și adoptată prin Ordin al ministrului sănătății în termen de 30 zile de la adoptarea prezentei hotărâri.
  • Atribuțiile Ministerului Sănătății, ale Institutului Național de Sănătate Publică și ale entităților prevăzute la art. 6., alin (1) se aprobă prin Ordin al ministrului sănătății în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Ulterior vor fi parcurși pașii pentru apariția apariția efectivă a Registrului, adică pentru configurarea aplicației informatice, achiziția ei, pregătirea celor care o vor gestiona, testarea etc. Sunt etape mari consumatoare de timp în România.

Registrul va permite:

  • monitorizarea incidenței bolii
  • monitorizarea eficienției programelor de sănătate preventive și curative și a intervențiilor de sănătate publică pentru reducerea factorilor de risc
  • fundamentarea politicilor de sănătate și pentru susținerea cercetării epidemiologice populaționale și a cercetării fundamentale
  • pentru punerea în aplicare a Legii 293/2022 privind Planul Național de Combatere a Cancerului

(Citește și: Nou plan național de combatere a cancerului, încă lipsesc normele care să-l facă funcțional. Ce a adoptat joi Guvernul)

Principalele prevederi

  • Proprietarul și administratorul RNC este Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
  • Raportarea diagnosticării se face în cel mult 30 de zile.
  • Furnzorii de servicii medicale de diagnostic și tratament, publici sau privați, au obligația de a raporta datele bolnavilor diagnosticați cu cancer.
  • Direcțiile Județene de Sănătate Publică și a Municipiului București au obligația de a raporta decesele survenite la bolnavi diagnosticați cu cancer, urmând să aibă un angajat responsabil pentru raportarea datelor în Registrul National de Cancer.
  • Aplicația informatică va fi dezvoltată de Ministerul Sănătății și INSP, cu fonduri europene din PNRR.
  • Ministerul Sănătății răspunde de modul de implementare a fondurilor alocate aplicației informatice de înregistrarea nominală a datelor bolnavilor diagnosticați cu cancer.

Sancțiunile pentru neraportare, modeste


Nerespecatrea obligativătății raportării în 30 de zile a datelor bolnavilor diagnosticați cu cancer reprezintă contravenție și se sancționează, menționează documentul aprobat joi.

Amenzile sunt însă modeste:

  • a) avertisment scris, la prima constatare, precum şi la următoarele constatări, dacă fapta a fost săvârşită după mai mult de un an de la data precedentei constatări;
  • b) amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei, la a doua constatare, dacă fapta este săvârşită în termen de un an de la aplicarea sancţiunii prevăzute la lit. a);
  • c) amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei la a treia şi următoarele constatări, dacă fapta este săvârşită în termen de un an de la aplicarea sancţiunii prevăzute la lit. b).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: