27 iulie, 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în debutul ședinței de Guvern, că executivul are pe agendă aprobarea normelor de aplicare a Legii privind Planul Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC). În realitate, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență ce doar modifică PNCC și nu conține normele de aplicare a legii mult așteptate de către pacienții oncologici și întârziate cu aproape o lună.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc atrage atenția că prin OUG trecut în executiv a fost abrogat termenul de 120 de zile (nerespectat), de la intrarea în vigoare a legii, în care trebuie elaborate normele.

”Pacienţii oncologici aşteptau astăzi normele, speranţa de viaţă, voiau să ştie exact cât trece din momentul diagnosticării până întră în tratament”, a explicat senatoarea Pauliuc.


La finalul șefinței, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că prin OUG adoptată s-au deblocat banii pentru PNCC şi devine posibilă finanţarea unor activităţi deja prevăzute în Contractul Cadru referitor la acordarea asistenței medicale, care și el este deja în vigoare, de la 1 iulie. De asemenea, a fost aprobată și o hotărâre de guvern privind programele de sănătate, inclusiv cel de oncologie.

(Citește și: „Ministerul Sănătății, dat în judecată de bolnavii de cancer, pentru întârzierea aplicării Planului de combatere a acestei boli„)

Reorganizarea rețelei de oncologie se va afla abia săptămâna viitoare pe agenda Guvernului

Tot joi au fost discutate alte câteva acte ce vor fi probabil adoptate săptămâna viitoare și care sunt părți a ceea ce înseamnă normele de aplicare ale Planului Național împotriva Cancerului.

Ministrul a menţionat că în şedinţa de guvern au fost dezbătute, în primă lectură, două hotărâri de guvern care completează acest pachet de norme, menţionând că acestea, probabil, vor fi intra în dezbatere şi în aprobare săptămâna viitoare.

„Ele (proiectele de HG – n. red.) se referă la reorganizarea şi ierarhizarea reţelei de oncologie pe baze regionale, adică se referă la centrele de competenţă şi care oferă acces, dacă vreţi, integrat pacienţilor cu boli oncologice (…), dezvoltarea standardelor de calitate pentru serviciile acordate pacienţilor oncologici, un lucru foarte important, dezvoltarea de centre integrate de oncologie pediatrică şi, în sfârşit, traseul pacientului specific fiecărui tip de cancer. Nu este doar vorba despre o decizie administrativă, ci de un parcurs, pentru că noi, în perioada care a trecut, am făcut o evaluare a resurselor umane, a echipamentelor care există la fiecare unitate medicală, încât să ştim dacă realizăm această reţea de centre oncologice, ce tip de servicii poate oferi fiecare, unde putem să ajutăm, cum putem să completăm resursele umane în fiecare dintre aceste centre”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

(Citește și: „Analiză / Marea problemă a cancerului tratabil din România: statistici, prognoze, comparația cu alte state, metode de combatere„)

Săptămâna viitoare ar putea fi adoptată și HG privind realizarea Registrului național al bolnavilor de cancer


Ministrul a mai anunțat că documentele pregătite pentru săptămâna viitoare conțin o extindere a patologiilor de cancer cuprinse în programele de screening, precum și Registrul cancerului, o ebază de date necesară și promisă de cel puțin un deceniu.

„În momentul de faţă nu avem un astfel de registru ca să putem să ne adaptăm politicile de sănătate. Există practic un singur registru funcţional, la Cluj, un registru regional”, a adăugat Alexandru Rafila.

„Toate documentele tehnice care stau la baza acestor propuneri care au fost incluse în aceste proiecte de hotărâre de guvern, care au fost în prima lectură, sunt realizate, în mare parte, din punct de vedere tehnic, de către experţii din Comisia de oncologie sau de către alte grupuri de lucru, dacă ne referim la îngrijirile paliative”, a încheiat ministrul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: