5 iunie, 2022

„Războiul mondial al pâinii a început deja și trebuie să-l oprim”, a declarat ministrul de Externe al Italiei, Luigi di Maio (foto), îngrijorat că  blocarea de către Rusia a exporturilor ucrainene lasă fără cereale numeroase ţări vulnerabile. Riscăm să ne confruntăm cu instabilitate politică în Africa”, avertizează Luigi Di Maio.

„Riscăm instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat. Toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm”, a avertizat șeful diplomației italiene, citat de EFE și Agerpres.

Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi de fertilizatori pentru agricultură înainte de război, iar exporturile sale erau cheia securității alimentare în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii, amintește EFE.


Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind cerealele, dar şi un acord privind încetarea focului, care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile”, a spus Luigi Di Maio.

În porturile ucrainene ar mai fi 30 de milioane de tone de cereale blocate de vasele de război ruse, potrivit șefului diplomației italiene. 

Pericol de războaie în Africa

„Ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa”, a subliniat Luigi Di Maio.

Într-o primă sesiune de dialog cu ţările mediteraneene pe tema securităţii alimentare, „toţi partenerii acţionăm concertat cu Germania, Turcia, Franţa şi cu multe alte ţări, pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantităţile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina”, a spus ministrul de Externe italian.


În urmă cu câteva zile, Italia s-a oferit să demineze porturile Ucrainei, ca să creeze „coridoare maritime” pentru transportul grâului. Premierul Mario Draghi l-a sunat pe Vladimir Putin ca să-i ceară deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina şi din porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov (Mariupol), invadate de trupele ruse.

Vladimir Putin i-a răspuns că, dacă Occidentul ridică sancţiunile impuse Rusiei, ţara sa va putea exporta cereale.

Și FAO (Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) a avertizat privind  impactului războiului dintre Ucraina şi Rusia (ambele mari exportatoare de cereale) asupra securităţii alimentare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: