Prognoza cererii de forţă de muncă în anul 2025 faţă de anul 2017 arată România va avea nevoie de circa 3 milioane de angajaţi în următorii 5 ani, potrivit prognozei privind cererea de forţă de muncă.
Cea mai mare nevoie de angajați va fi în domeniile construcţiilor, sănătăţii şi farmaceutic şi în industria auto, potrivit unui raport al Ministerului Muncii, citat de Edupedu.
Numărul de angajați va creşte și în domenii precum tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi industrii creative, ca şi în turism deşi în măsură mai mică.
Documentul citat remarcă faptul că în 2025, la nivelul economiei naţionale, cea mai mare cerere de forţă de muncă se previzionează pentru persoanele cu nivel înalt de instruire (universitar) – circa 1,3 milioane de persoane – ușor mai ridicată decât pentru persoanele cu nivel mediu de instruire (studii medii).
În acestea din urmă, nevoia de angajați se va ridica la 1,05 milioane persoane. În total, cererea de angajați pe posturi noi și pentru înlocuirea posturilor existente este estimată la peste 2,9 milioane de persoane.
Raportul „Evaluarea necesarului de competențe al economiei românești 2020, 2025” a fost realizat de Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS), academia de studii economice din București (ASE) și SC NOVEL Research SRL, la comada ministerului Muncii în decembrie 2018.
Documentul, împreună cu alte zeci de rapoarte făcute de direcțiile de specialitate din minister, a fost făcut public abia în ianuarie 2020, la cererea noului ministru.