13 ianuarie, 2022

După o creștere de 50% în 2021, pe seama pariului pe reluarea creșterii economice post-pandemie, preţurile petrolului vor urca şi în acest an, poate chiar până la 100 de dolari / baril. Nu există suficientă capacitate de producție pentru satisfacerea cererii și nici destule investiții în domeniu, argumentează analiştii citați de Reuters.

Mai întâi, cotațiile petrolului au de depășit pragul de 90 de dolari / baril, în Trimestrul 3 al acestui an,  așa cum se așteaptă Morgan Stanley. (Într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, în funcție de densitate).

Miercuri, piața petrolului de tip Brent a închis la 84,31 de dolari / baril, iar petrolul de tip WTI (West Texas Intermediate) la 82,23 dolari / bbl, adică la maximele ultimelor două luni.


Piața nu se teme de valul de infectări cu coronavirusul Omicron, deși numărul cazurilor de Covid-19 este cu mult peste vârfurile atinse anul trecut

Petrol vs Omicron

Analiştii spun că preţurile petrolului vor fi susţinute de reticenţa multor guverne de a restabili restricţiile stricte care au lovit economia globală atunci când pandemia s-a declanşat în 2020.

„Presupunând că economia Chinei nu se va confrunta cu o încetinire bruscă, că valul Omicron se potolește („Omicron becomes Omi-gone”) şi ținând seama de capacitatea limitată a OPEC+ de a creşte producţia, nu văd niciun motiv pentru care ţiţeiul Brent nu se va putea îndrepta către 100 de dolari în Trimestrul 1, probabil mai devreme”, a spus Jeffrey Halley, analist senior la OANDA.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, relaxează treptat plafonarea producţiei decisă în 2020, atunci când cererea s-a prăbuşit.


Totuși, producătorii și mulți nu pot creşte oferta, iar alţii s-au ferit să pompeze prea mult petrol, în eventualitatea reînnoirii restricţiilor legate de Covid-19.

Probleme cu capacitatea de producție

Morgan Stanley are în vedere perspectiva epuizării stocurilor de ţiţei până în a doua jumătate a anului 2022, insuficiența capacității suplimenatre de stocare și a investițiilor din domeniu, atunci când spune piaţa va avea o marjă de siguranţă redusă.

Și Standard Chartered şi-a majorat prognoza referitoare la preţul petrolului Brent pentru 2022, deși numai cu 8 dolari, la 75 dolari pe baril de petrol Brent, şi cu 17 dolari, până la 77 dolari în 2023.

În schimb, analiştii J.P. Morgan au urcat prognoza creșterii cu 30 de dolari și nu exclude salturi până la 125 de dolari / baril în 2022 și la 150 de dol.ari în 2023 (deși nu le consideră probabile).

Prognoza JP Miorgan a venit după ce Administrația Informațiilor Energetice (Energy Information Administration – EIA) și Bloomberg au redus estimările privind capacitatea OPEc cu 0,8 milioane barili pe zi în 2022.

„Nu vrem să vedem 100 de dolari pe baril. Lumea nu este pregătită pentru asta”, a declarat ministrul petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi, citat marţi de Bloomberg.

JP Morgan consideră că, mai probabil, preţul petrolului va trece de 90 de dolari în acest an, fie și temporar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: