5 ianuarie, 2022

Piața petrolului este mai atrasă de perspectiva creșterii cererii decât este influențată de sporul ofertei. Astfel că prețurile se mențin sus, miercuri, și nu cad de pe o tendință de creștere declanșată acum o lună, deși cartelul producătorilor grupați sub egida OPEC+ a decis, marți, majorarea producției cu 400.000 barili pe zi (bpd) din februarie.

Prețurile contractelor la termen stagnează miercuri după amiază la niveluri nu departe de maximele ultimei luni, de 80,16 dolari / baril la petrolul de tip Brent și de 77,21 dolari pe baril la cel de tip West Texas Intermediate (WTI). (Într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, în funcție de densitate).

La maximele ultimei luni s-a ajuns la închiderea pieței de marți, după o creștere cu puțin peste 1% în cazul petrolului Brent. Creșterea prețului a fost stimulată de încrederea producătorilor de petrol în creșterea cererii, și chiar dacă majorarea producției anunțate pentru februarie va spori oferta.


Cererea globală de petrol ar trebui să revină la nivelul de dinaintea pandemiei până la finalul lui 2022. Volumul producției ar urma să ajungă la nivelul cererii în iulie 2022 (până la un nivel estimat de 101,2 milioane bpd), potrivit estimărilor OPEC, citate de Reuters.

Mai multă încredere în relansare decât teamă de Omicron

Membrii OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, împreună cu Rusia și alți mari producători) au devenit tot mai încrezători în creșterea cererii de petrol cu care se va susține relansarea economică post pandemie.

Ba chiar un raport tehnic al OPEC a minimalizat impactul variantei Omicron a coronavirusului COVID-19 asupra cererii de petrol, potrivit Reuters.

Încrederea exportatorilor de petrol se bazează și pe datele transporturilor internaționale care sugerează, de asemeni,  că Omicron nu are un impact semnificativ asupra cererii.


Producția ar urma să ajungă la nivelul cererii în iulie 2022 (până la un nivel estimat de 101,2 milioane de barili pe zi), urmând să se mențină deasupra acesteia până la sfârșitul anului, potrivit estimărilor OPEC.

Totuși, încrederea nu este unanim împărtășită.

Analiștii băncii britanice Barclays se așteaptă ca media prețurilor petrolului Brent pe 2022 să fie de 80 de dolari / barili, adică aproape exact maximul înregistrat marți.

„OPEC+ a adoptat calea rezistențe minime (politice), deoarece continuă să mențină parcursul țintelor de creștere a producției, dar ofertele incrementale efective vor fi probabil mult mai mici, similare cu efectul Omicron asupra cererii”, spun analiștii Barclays.

După majorarea de marți, ar mai rămâne de recuperat alte 3 milioane de barili pe zi, până în septembrie 2022, ca să se îndeplinească planurile unui accord încheiat în iulie 2021.

Următoarea reuniune a OPEC+ este programată pentru 2 februarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: