17 noiembrie, 2016

tbt
Prototipul TBT 8×8 produs la Moreni

Premierul Dacian Cioloș a anunțat joi, la Europa FM, că ministerele Economiei și Apărării sunt în discuții avansate cu compania germană cu Rheinmetall pentru construirea unui transportor blindat în România.

România poate produce transportoare blindate 8×8 la uzina Automecanica din Moreni, probabil compania care va colabora cu germanii de la Rheinmetall.

Programul TBT 8×8 a fost lansat în baza unei decizii din 2010 a Ministerului Apărării care viza înlocuirea parcului de transportoare blindate al Armatei. Decizia politică nu a fost urmată de implicarea economică a statului în acest proiect care a depășit doar faza inițială de proiect și cea de prototip.


De precizat că, în guvernarea Ponta, Marea Britanie a fost interesată de o colaborare în acest proiect, în 2013 ambasadorul britanic la București anunțând public disponibilitatea britanicilor de a furniza tehnologie în cadrul unui parteneriat cu uzina de la Moreni.

(Citiți și: ”România sprijină inițiativa franco-germană de creare a unei armate europene, dar care ”să nu înlocuiască formatul NATO”. Detaliile oferite de Klaus Iohannis și de Francois Hollande”)

”Acest parteneriat va folosi resurse din România, va crea locuri de muncă la noi în țară și va folosi tehnologia Rheinmetall”, a precizat șeful Guvernului referitor la discuțiile cu partea germană.

Compania Rheinmetall este a zecea companie europeană din domeniul apărării.

Premierul Cioloș a făcut aceste precizări în contextul reasigurării că Ministerul Apărării va avea anul viitor un buget de 2% din PIB.


”Existând o decizie politică aici și cred că e important și pentru semnalul pe care îl dăm în exterior, vom face efortul ca bugetul pentru Apărare să însemne 2% din PIB. Vreau să subliniez că o parte din acești bani se duc pe un program de înzestrare a Armatei, pentru a face față cerințelor NATO, atât pentru apărare și descurajare la noi acasă, dar și pentru a putea interveni în diferite teatre de operații” a spus premierul Cioloș.

(Citiți și: ”Francois Hollande la București: Mizele economice din spatele declarațiilor publice”)

”O parte din acești bani vor însemna investiții care se vor derula în România. Căutăm parteneriate care ne pot ajuta la înzestrare, cu dotări de ultimă oră. Aceasta tehnologie să fie folosită pentru construcții aici în România”, a precizat Dacian Cioloș.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: