Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) cer ANI să verifice averea fostului președinte Traian Băsescu, scrie Mediafax.
Solicitarea vine într-un dosar în care este anchetată posibila acuzație de fals în declarații, după ce a fost clasată partea referitoare la o posibilă spălare de bani.
Potrivit surselor Mediafax, s-a renunțat la acea acuzație pentru că nu există probe care să contureze fapta penală de la care să fi plecat spălarea de bani.
Pe 6 mai 2016, Parchetul General a anunţat oficial că Traian Băsescu este cercetat pentru spălare de bani, faptă care ar fi fost comisă în perioada octombrie 2000 – mai 2005, prin încheierea succesivă a mai multor contracte de vânzare-cumpărare a unor proprietăți imobiliare.
Dosarul fusese deschis pornindu-se de la două sesizări – una a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării şi o alta a Grupului de Investigaţii Politice, a lui Mugur Ciuvică.
În luna august a anului 2000, Traian Băsescu a cumpărat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a plătit „suma de 1.483.244.000 lei, plătită numerar şi a cărei provenienţă nu a fost justificată”, conform procurorilor, iar „la aceeaşi dată, la acelaşi birou notarial, Căşuneanu Costel a cumpărat o suprafaţă egală de teren situată la aceeaşi adresă, pentru care a plătit un preţ de trei ori mai mare, respectiv preţul pieţei”.
În luna octombrie 2002, Traian Băsescu și soţia sa au cumpărat un imobil situat în şoseaua Bucureşti – Ploieşti . Prețul plătit a fost de 280.000 dolari și achitat numerar. Proveniența banilor, au spus ulterior procurorii, „nu este justificată, avându-se în vedere faptul că în această perioadă din conturile familiei Băsescu nu au fost retrase sume de bani. Acest imobil a fost donat câteva zile mai târziu fiicei sale, Băsescu Ioana”.
Acest lucru trebuie să fie verificat acum ANI – proveniența banilor respectivi.
Procurorii de la Parchetul General susțineau că „preţul terenului din Aleea Privighetorilor, achiziţionat de către Traian Băsescu la data de 09.08.2000, în sumă de 4.921.480.080 ROL (echivalent a 222.480 USD) şi nu 1.483.244.000 ROL (aşa cum se consemnează în contract) a fost achitat numerar de Căşuneanu Costel”.
În 2012, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, dar, în mai 2015, soluţia a fost infirmată de Tribunalul Bucureşti, iar în iulie 2015 s-a început urmărirea penală in rem.