22 ianuarie, 2020

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiției atrage atenția asupra „vulnerabilităților la adresa siguranței naționale” generate de modul în care este acordată cetățenia română de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC).

Documentul, prezentat de Vice România, arată că există un sistem paralel de înregistrare a cererilor și nu se este verfiicată autenticitatea actelor depuse de solicitanți.

În acest caz, Parchetul General a deschis un dosar in rem (cu privire la faptă) acordarea „peste rând” a cetățeniei române mai multor persoane din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova.


Infracțiunile conturate sunt de sustragere sau distrugere de înscrisuri, de luare de mită și de dare de mită, conform unui răspuns trimise de PG publicației  Vice România.

Creștere a numărului cererilor depuse de ctățeni ruși

În perioada august-octombrie 2019, inspectorii Corpului de Control al ministrului Justiției au analizat aleatoriu mai multe dosare de cetățenie depuse între 2017 și 2019 și au verificat modul în care se înregistrează și se soluționează cererile, se depun memorii la conducere și se țin audiențele.

„S-a constatat că site-ul de programări online este de multe ori supraîncărcat cu cereri ale acelorași persoane, care se programează de mai multe ori succesiv, cu consecința blocării accesului altor solicitanți. Pentru locurile rămase astfel libere prin neprezentarea solicitanților care realizează înregistrări multiple se prezintă avocații cu memoriile mai sus arătate”, se arată în raportul Corpului de Control.

Documentul atrage atenția asupra numărului în creștere al persoanelor cu domiciliul în Rusia care au dorit să devină cetățeni români – dacă în 2015 au depus cerere 950 de ruși, în 2018 ani, numărul acestora crescuse la 3.500.


În primele luni ale lui 2019, 3.150 de ruși își exprimaseră deja dorința să devină români, mai arată ancheta Vice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: