28 septembrie, 2021

Moțiunea de cenzură depusă marți de PSD împotriva Guvernului Florin Cîțu va fi supusă la vot peste o săptămână – marți, 5 octombrie -, conform deciziei luate de birourile reunite ale Parlamentului. Moțiunea înregistrată de USR PLUS și AUR, înregistrată pe 3 septembrie, a fost amânată, în pofida deciziei de marți a CCR care a transmis că procedura referitoare la aceasta trebuie să revină imediat în termenele constituționale demult depășite.

Anunțul oficial a fost făcut de Cristina Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților, după ședința Birourilor Permanente Reunite.

”Un nou abuz PSD – PNL: Votul în plen pe moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS tocmai a fost respins de către Birourile parlamentare reunite. Au călcat în picioare și decizia de azi a CCR. Moțiunea PSD va fi citită joi la 14:00 și votată marțea viitoare la 12:00. Am susținut această propunere. Guvernul Cîțu va pleca”, a scris Cristina Prună.


USR PLUS ȘI AUR au declarat marți, după hotărârea CCR, că vor vota orice moțiune, pentru că se așteaptă ca social-democrații și liberalii să împiedice intrarea în calendar a moțiunii lor.

Insistența PSD în acest sens este explicată de analiști prin dorința social-democraților de a-și reface imaginea de partid în opoziție, după acuzațiile de susținere tacită a guvernului minoritar PNL – UDMR.

Marcel Ciolacu susține că dacă se votează moțiunea USR PLUS, depusă la începutul lunii septembrie, ar putea exista probleme de legalitate, iar dacă Executivul câștigă în instanță confirmarea acestor nereguli, Florin Cîțu poate reveni în funcție după demitere.

Conform calendarului prezentat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, votul pe moțiunea PSD s-ar putea desfășura luni, 6 octombrie.


PSD mai susține că singura soluție pentru ieșirea din actuala criză politică o reprezintă alegerile anticipate, după ce va fi votată moțiunea de cenzură și guvernul minoritar PNL – UDMR este demis.

Titlul moțiunii de cenzură a PSD este “Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” și a fost semnată de 156 de parlamentari.

Pentru a fi adoptată o moțiune de cenzură și guvernul demis este nevoie de 234 de voturi, ceea ce înseamnă că este nevoie de voturile PSD, AUR și USR PLUS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: