28 noiembrie, 2014

„România are o datorie de necontestat faţă de Republica Moldova: constituirea unui spaţiu comun de democraţie, prosperitate. (…) România va sprijini, ca şi până acum, aderarea la UE, prin susţinerea permanentă a interesului Republicii Moldova”, este mesajul transmis de preşedintele ales, Klaus Iohannis, în prima sa vizită externă, la Chişinău.

Deloc întâmplător, preşedintele Iohannis se află în Republica Moldova în ultima zi de campanie electorală, la invitaţia partidului PLDM, din aceeaşi familie politică – PPE – cu noul PNL.

El a transmis mesaje de susţinere a parcursului european al ţării vedcine şi sprijin pentru forţele proeuropene aflate în cursa electorală.


„În calitate de preşedinte ales, vă promit că România va proteja fără doar şi poate integritatea teritorială şi interesele economice ale Republicii Moldova”, le-a mai transmis Klaus Iohannis moldovenilor.

Aderarea la UE a Republicii Moldova este „un proiect naţional al României”, a mai spus preşdintele. „Vă mărturisesc că-mi doresc mult ca acest lucru să se întâmple în mandatul meu de preşedinte”, a mai afirmat acesta.

În finalul declaraţiei sale de presă, Klaus Iohannis a transmis un mesaj votanţilor moldoveni cu cetăţenie română: „Pe 30 noiembrie putem acorda un viitor mai bun şi o şansă europeană Republicii Moldova, aşa cum României i s-a garantat pe 16 noiembrie drumul spre Vest”, a spus preşedintele Iohannis.

Analiştii politici cred că alegerea lui Klaus Iohannis în România ar putea avea efect de contagiune şi în Republica Moldova şi ar putea scoate la vot o parte din treimea de electorat moldovean care nu votează.


Klaus Iohannis i-a făcut cadou cartea sa, „Pas cu pas”, liderului PLDM, Vlad Filat. o carte despre care acesta din urmă spune ca a citit-o deja.

Jocul dublu al PLDM

„Dle președinte, vreau să știți, că nu toată, da aproape toată cartea deja am citit-o. Dar, după ce ați scris aici o voi citi de la început. Vreau să vă spun că voi învăța din ceea ce este scris aici și, cu certitudine, într-o perioadă de timp nu atât de îndepărtată, vă voi face și eu un mic cadou – o carte.

Dacă nu o să vă supărați, va avea aceeași denumire – „Pas cu pas”. În speranța că acești pași pe care urmează să-i facem, împreună, va duce către scopul nostru vital, Republica Moldova – țară europeană”, i-a răspuns liderul liberal-democrat moldovean.

PLDM a avut o politică duală în alegerile din România. Premierul Iurie Leancă l-a susţinut deschis pe Victor Ponta, a fost la marele eveniment de lansare a candidaturii acestuia de pe Arena Naţională, în timp ce Vlad Filat a vorbit despre susţinerea lui Klaus Iohannis, din marea familie politică a PPE.

„PLDM a avut marea onoare să fie alături de candidatul PPE, Klaus Iohannis, în alegeri şi are marea onoare să fi participat la o mare victorie”, a spus şi vineri fostul premier moldovean.

Mai mulţi analişti au văzut în această dualitate a PLDM modul în care acest partid s-a asigurat de o bună colaborare a autorităţilor de la Bucureşti, indiferent de cine câştiga alegerile. Oficiali moldoveni au spus, pentru cursdeguvernare.ro, că multe dintre promisiunile făcute de România ţării vecine s-au concretizat mai ales în anii de guvernare Ponta. prin urmare sprijinul acordat de Iurie Leancă şi-ar găsi şi îna sta o explicaţie.

Alţi analişti spun că această dualitate nu ar fi fost posibilă fără acceptul lui Vlad Filat. Raţionamentul a fost simplu: dacă ar fi câştigat Victor Ponta în România, s-ar fi asigurat de sprijinul acestuia ca şi până acum.

Cum a câştigat Klaus Iohannis, îi este mai simplu lui Vlad Filat să scape de indezirabilul premier Leancă, după susţinerea adversarului doctrinar din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: