22 noiembrie, 2024

Președintele Vladimir Putin a anunțat joi că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune, ca răspuns la utilizarea de către Kiev a rachetelor americane și britanice împotriva Rusiei.

SUA, au mai precizat rușii, au fost anunțați cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei „Oreznik” (Alunul – n. red.).

Ce a anunțat Ucraina

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Dnipro. Statele Unite au spus că informația nu este corectă. ICBM-urile sunt definite ca având o rază de acțiune mai mare de 5.500 km.


Președintele Volodimir Zelenski a spus că un atac rusesc cu un nou tip de rachetă balistică a fost o „escaladare clară și severă” și a cerut condamnarea acțiunii la nivel mondial.

Ce a spus Putin

Putin a declarat joi că războiul din Ucraina escaladează spre un conflict global după ce Statele Unite și Marea Britanie au permis Ucrainei să lovească mai adânc în Rusia cu rachetele lor și a avertizat Occidentul că Moscova ar putea riposta.

Ca răspuns direct la utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane și britanice pe 21 noiembrie, el a spus că Rusia a lansat un „Oreznik”, una dintre cele mai noi rachete cu rază intermediară, ținta aleasă fiind o întreprindere de apărare din orașul ucrainean Dnipro.

Dnipro găzduiește compania de rachete și rachete spațiale Pivdenmash.

Datele tehnice cunoscute


Vladimir Putin a spus că „Oreznik” este o rachetă balistică hipersonică. El a spus că racheta a călătorit cu o viteză de 10 ori mai mare decât sunetul și, prin urmare, nu a putut fi interceptată. Surse rusești au spus Reuters că racheta are capacitatea de a lovi ținte la 5.000 km, ceea ce permițe Rusiei să lovească cea mai mare parte a Europei și coasta de vest a Statelor Unite.

Se pare că racheta are mai multe vehicule de tractare și focoase separate, capabile să lovească ținte diferite.

Anatoly Matviciuk, un expert militar rus, a spus că ar putea transporta șase până la opt focoase convenționale sau nucleare și că probabil racheta că era deja în serviciu.

Pentagonul a susținut că racheta lansată de Rusia se bazează pe racheta balistică intercontinentală (ICBM) „RS-26 Rubezh”.

Ce este RS-26

RS-26 este o rachetă balistică mobilă cu combustibil solid, care a intrat în dezvoltare în 2008. Programul RS-26 exemplifica modul în care Rusia a prioritizat progresele hipersonice, urmărind să depășească apărarea antirachetă occidentală.

Retragerea din Tratatul INF a încurajat și mai mult dezvoltarea de sisteme de rază intermediară de către Rusia.

Statele Unite s-au retras oficial în 2019 din Tratatul referitor la Forțele Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, după ce au spus că Moscova încalcă acordul, o acuzație pe care Kremlinul a negat-o.

Statele Unite au declarat la acea vreme că Rusia dezvoltă o rachetă de croazieră (cunoscută ca 9M729 în Rusia), care era diferită de RS-26.

Implicații economice și geopolitice

Lansarea „Oreznik” asupra Ucrainei subliniază investițiile financiare și strategice pe care Rusia le canalizează în armata sa. Tehnologia rachetelor hipersonice este costisitoare, rachetele individuale pot depăși 20 de milioane de dolari în costuri de producție. Susținerea unor astfel de programe pe fondul sancțiunilor occidentale adaugă o presiune suplimentară pe economia Rusiei.

Pentru Ucraina, atacul este o lovitură adusă infrastructurii sale industriale, complicând eforturile de recuperare postbelice. Lovitura ridică îngrijorări cu privire la vulnerabilitatea activelor economice critice în timp de război.

Bugetele globale de apărare sunt, de asemenea, sub presiune. Națiunile occidentale, în special Statele Unite și aliații NATO, ar putea avea nevoie să accelereze investițiile în sisteme de apărare antirachetă pentru a contracara amenințările hipersonice.

Asemenea evoluții ar putea declanșa o cursă înarmărilor, cu efecte economice de undă atât asupra sectoarelor militare, cât și asupra sectoarelor civile din întreaga lume.

(Citește și: ”Prima lovitură ucraineană în Rusia cu o rachetă ATACMS – depozit de armament lovit la 130 km de graniță”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: