Noua rachetă hipersonică folosită de Rusia în atacul orașului Dnipro, din Ucraina, este un 9M729 Oreșnik. Experții occidentali spun însă că noua rachetă nu este intercontinentală, ci un tip similar. Ea poate parcurge o distanță de până la 5.500 de kilometri, adică poate lovi oriunde în Europa. Racheta poate transporta încărcătură nucleară.
Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a explicat pentru BBC: „De obicei, rachetele balistice intercontinentale nu transportă focoase convenționale. Dacă una ar fi fost lansată dintr-un siloz operațional, Statele Unite ar fi tras semnale de alarmă, temându-se că este vorba de un atac nuclear”.
Pe baza imaginilor care au suprins atacul, Cancian a speculat că ar fi putut fi folosită o rachetă cu o rază de acțiune mai scurtă, care zboară pe o traiectorie mai joasă decât o ICBM.
Potrivit lui Daniel Coats, fost șef al serviciilor de informații americane, racheta reprezintă o „amenințare directă” pentru zone extinse din Europa și părți din Asia.
După cum au remarcat experții militari americani, ea este o rachetă mică, mobilă și probabil foarte greu de detectat.
Lansată de la lansatoare terestre, racheta Oreșnik folosește terenul drept acoperire și zboară la altitudini relativ joase, ceea ce o face dificil de detectat și distrus de sistemele de apărare antirachetă inamice.
Capacitatea de a utiliza diferite tipuri de focoase o face și mai versatilă, în funcție de starea conflictului și de obiectivele strategice.
Mai multe confirmări
Ipoteza sa a fost confirmată atât de discursul președintelui Vladimir Putin, cât și de declarația lui Dmitri Peskov, care a spus că SUA au fost informate cu 30 de minute înainte de lansare.
Aliații au confirmat și ei că „Rusia a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, nu o ICBM, împotriva Ucrainei”, a declarat un oficial american pentru Reuters, citat de Digi24.
Între cele două tipuri de rachete există mari diferențe. IRBM-urile, cum mai sunt numite rachetele cu rază medie de acțiune, sunt concepute pentru a parcurge distanțe între 3.000 și 5.500 de kilometri, în timp ce ICBM-urile pot călători peste 5.500 de kilometri.
Oreșnic atinge 3 km pe secundă
Detalii despre această rachetă a oferit chiar Vladimir Putin, potrivit căruia noua rachetă e capabilă să ajungă la Mach 10 – de zece ori viteza sunetului, până la 3 km pe secundă, a spus el.
Primele informații despre această rachetă datează din 2014, când administrația Obama a început să aibă suspiciuni că Rusia încalcă Tratatul Forțelor Nucleare cu frază Intermediară, semnat spre finalul Războiului Rece, în 1987, și că dezvoltă noi rachete de acest tip, care pot avea încărcătură nucleară.
Negocierile nu au dus la un rezultat astel că, în octombrie 2018, Donald Trump a anunțat retragerea SUA din tratat, acuzând încălcarea acestuia de către Rusia. Atunci, site-urile de specialitate scriau că decizia SUA a fost determinată de existența proiectului Novator 9M729, o rachetă care putea fi lansată de pe aceeași platformă și ca racheta Iskander.
Spre deosebire de aceata, însă, racheta ar fi putut transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare. De atunci, este posibil ca Rusia să-și fi dezvoltată această rachetă să atingă o rază de până la 5.500 de kilometri.
În timpul unor discuții despre misterioasa rachetă rusească, șeful serviciilor de informații americane, Daniel Coats, a acuzat la vremea Rusia că „ascunde adevărata natură a testelor și capacitățile tehnice ale noii rachete”.
Rusia a anunțat SUA cu 30 de minute înaintea lansării rachetei
Rusia a anunțat SUA, cu 30 de minute înainte de atac, de lansarea împotriva Ucrainei a unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Alerta a fost trimisă automat cu 30 de minute înainte de lansare”, a spus Peskov, precizând că Moscova a menţinut „o comunicare constantă” cu Statele Unite pe tema armelor nucleare, scrie AFP, agenție preluată de Agerpres.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei instalaţii militare ucrainene şi a avertizat Occidentul că Moscova ar putea lovi instalaţiile militare ale oricărei ţări ale cărei arme sunt folosite împotriva Rusiei.
Vladimir Putin a avertizat Occidentul că escaladează conflictul din Ucraina permiţând Kievului să lovească Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune şi că acest conflict a devenit un conflict global.
Ca reacţie, Casa Albă a declarat că „Rusia este cea care provoacă escaladarea” în Ucraina, în condiţiile în care Moscova acuză Washingtonul că a agravat conflictul autorizând armata ucraineană să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru a lovi teritoriul rus.
„Escaladarea majoră este că Rusia s-a îndreptat către o altă ţară”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, referindu-se la faptul că soldaţi nord-coreeni luptă în prezent împotriva Ucrainei.
Statele Unite „nu au niciun motiv” să-şi schimbe doctrina nucleară după ce Rusia a făcut acest lucru, a mai spus ea.
„Este acelaşi discurs iresponsabil pe care îl auzim din partea Rusiei de doi ani”, a mai spus Karine Jean-Pierre după ce Moscova a extins posibilitatea utilizării de arme nucleare.
Președintele Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi comunităţii internaţionale să ”reacţioneze” după lansarea de către Rusia a unei noi rachete balistice hipersonice asupra Ucrainei, ceea ce creşte „amploarea şi brutalitatea” războiului dintre cele două ţări.
„Lumea trebuie să reacţioneze. Deocamdată nu există o reacţie puternică”, a afirmat Zelenski într-un mesaj postat pe reţelele de socializare. „Trebuie să reacţionăm. Trebuie să punem presiune. Rusia trebuie împinsă către o pace adevărată, care este posibilă doar cu forţa”, a spus el.
Acest atac cu rachetă balistică cu raza medie de acţiune asupra Ucrainei este „dovada că Rusia nu doreşte absolut deloc pacea (…) Aceasta este o creştere evidentă şi serioasă a amplorii şi brutalităţii acestui război”, a continuat Zelenski.
(Citește și: Kiev: Rusia a atacat Ucraina, în premieră, cu o rachetă balistică intercontinentală)
****