Câștigul salarial mediu brut pe luna decembrie 2018 a fost de 4.837 lei, cu două procente mai mic faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu doar 0,7% şi a ajuns la 2.936 lei, respectiv 618 de euro la cursul mediu al lunii februarie, în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii câştigaţi.
Oarecum paradoxal, deşi suma încasată a scăzut faţă de luna precedentă iar inflaţia lunară a urcat la 0,83%, puterea de cumpărare a crescut semnificativ faţă de aceeaşi lună a anului anterior, valoarea de 14,4% fiind cea mai mare înregistrată din februarie 2017 încoace. Explicaţia constă în efectul de bază al câştigurilor majorate de prime anuale din decembrie, în raport cu care scăderea din ianuarie a fost semnificativ mai mică decât în mod „normal”.
Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din media UE, conform celor mai recente date Eurostat) puterea de cumpărare în euro s-a situat la 1.166 euro (câştigaţi într-o ţară europeană care ar avea preţurile la nivelul mediu din UE). Scăderea de circa 20 de euro faţă de luna anterioară apare ca mult mai clară decât cea de 0,7% în lei prin majorarea cursului de schimb, majorat cam cu 2% faţă de finalul anului 2018.
Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a scăzut cu 3,2 puncte procentuale, până la 206,9%.
Creşterile salariale pe ramuri – sănătatea şi învăţământul primele, industria extractivă puternic pe minus
Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în sectorul de construcţii (după creşterea mandatorie a salariului la nivel naţional s-a ajuns la un neverosimil +45% nominal şi +40,3% în termeni reali). Au urmat învăţământul (+36,3% nominal şi +31,9% ca putere de cumpărare) şi sănătatea (+30,4% nominal şi +26,3% în termeni reali).
Deasupra mediei naţionale mai apar doar industria extractivă (trecută spectaculos de pe minus pe un pronunţat plus, 25,8% nominal şi 21,8% real) şi, de puţin, sub efectul de sezon, sectorul de hoteluri şi restaurante (18,7% nominal şi 14,9% real).
Toate celelalate sectoare au consemnat valori sub media naţională (ceea ce arată faptul că, de fapt, majorarea a fost puternic concentrate în doar câteva ramuri).
Valori cu două cifre în termeni reali s-au mai realizat în servicii administrative şi suport (13,3% în termeni reali), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (13,1%), tranzacţii imobiliare (11,9%) şi energie electrică şi termică, gaze, apă (11%).
Industria prelucrătoare nu a prins pragul de zece procente (12,9% nominal şi 9,3% ca putere de cumpărare) şi a rămas la 89% din media pe economie. Oricum peste creşterea din administrație publică, apărare, etc. (12,2% nominal şi 8,6% ca putere de cumpărare).
De remarcat şi faptul că sectorul de intermedieri financiare şi asigurări (9,5% nominal şi 6,0% ca putere de cumpărare) încheie clasamentul creşterilor salariale.
Un răspuns
* „mandatorie” nu exista = False Friend. Pe romaneste se spune „obligatorie” !
Si in primul paragraf v-a scapat Decembrie / Noiembrie in loc de Ianuarie la Decembrie.