Germania a fost în 2018 cel mai mare producător de brânză din Uniunea Europeană, cu o cantitate de 2,2 milioane de tone, echivalentul a 22% din producția de la nivel european. Cu sub 100.000 de tone, România s-a situat la jumătatea clasamentului, fiind devansată de state precum Grecia, Austria sau Cehia.
Al doilea cel mai mare producător de brânză a fost Franța, cu 1,9 milioane de tone, urmată de Italia (1,3 milioane), potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
În ceea ce privește producția de lapte, aceasta a fost de 172,2 milioane de tone, 97% fiind lapte de vacă. Circa 160 de milioane de tone au ajuns în fabricile de procesare.
(Citiți și: ”Interviu Dacian Cioloș: ”Ungaria și Polonia au tratat agricultura ca pe un domeniu economic strategic. România a tratat-o ca pe un câmp electoral””)
În ceea ce privește producția de lapte de vacă, România stă cel mai prost la nivel european, din punct de vedere al randamentului. Astfel, în fermele de la nivel local s-au obținut, în 2018, 3,279 de kilograme de produse lactate pentru fiecare vacă, media europeană fiind de 7.280 de kilograme.
Din cele 156,8 milioane de tone de lapte procesate în UE s-au obținut 10,3 milioane de tone de brânză şi 2,4 milioane tone de unt.
În UE s-au mai produs 30,1 milioane de tone de lapte de băut şi trei milioane de tone de lapte praf.