7 aprilie, 2015

traian basescuUPDATE 14.48: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, marţi, Inspecţia Judiciară cu privire la afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu potrivit cărora Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu „sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie”, adăugând că nu-i sună ”din silă”.

„Ca urmare a declaraţiilor lansate în spaţiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor ‘Ultimul Cuvânt’- 31 martie 2015 – şi „X-PRESS”- 6 aprilie 2015-, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum şi a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în data de 2 aprilie 2015, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni seara, la B1 TV, că există excese ale procurorilor în privinţa arestărilor preventive şi că nu exclude posibilitatea unor ”condamnări nedrepte”, el susținând că ”artizanii” acestui tip de justiție, bazat pe ”spectacol”, sunt președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul-șef al DNA și prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.


”Lupta anticorupţie trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aş dori acum este ca aceste instituţii să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiţia, de spectacol, făcut pe seama demnităţii oamenilor”, a declarat fostul preşedinte la B1 TV, arătând că există ”o listă lungă de probleme pe care le are justiţia în momentul de faţă”.

El a afirmat că sunt”nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive”, adăugând că ceea ce se întâmplă este ”un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă”, precizând că ”prelungirea măsurii se face necinstit”.

”Denunţul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiţie am luptat. Nu am explicaţie de ce se întâmplă aşa, la câteva luni după ce am terminat mandatul”, a mai afirmat Băsescu.

Potrivit fostului preşedinte, un om reţinut şi dus la arestare la Înalta Curte e primit ”cu un cortegiu de presă şi cu informaţii date presei”.


”Deci, pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite faţă de un om care încă nu e condamnat. Se face ieşirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar între timp se dă la presa elemente din dosar”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că o altă problemă o constituie faptul că ”un om arestat are pe capul său SRI, DNA, Curte de Conturi, presă. ”Nu are nicio şansă”, a adăugat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai declarat că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”, şi a precizat că, în opinia sa, ”arestările în vederea obţinerii mărturisirilor încalcă drepturile omului şi dreptul la demnitate”.

”Fraţilor, în timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta.Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Remeş Mureşan, toţi erau în libertate”, a mai afirmat Băsescu, arătând că ”moda arestărilor a început după finalul mandatului său.

”Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu oarecare salbăticie, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare. Au fost şi cazuri în care era nevoie”, a mai menţionat Băsescu, dând exemplul parlamentarului Mihail Boldea, fugit în Kenya.

”Moda arestărilor este o pasiune a şefilor, să-şi mai ia un mandat la DNA, sau mai ştiu eu unde”, a apreciat Traian Băsescu, adăugând că astfel de ”abordări fac un deserviciu instituţiilor şi le va decredibiliza”.

CSM se referă și a declarațiile Elenei Udrea potrivit cărora ”toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze”, scopul final fiind acela de a se fabrica, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se ţină cont de probe sau de faptul că „toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune”.

Atac la adresa DNA, ÎCCJ și Coldea

În acest context, fostul președinte Traian Băsescu i-a criticat dur pe președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și pe prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, pe care îi vede responsabili pentru acest tip de a face justiție.

”Ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcţie”, a comentat fostul șef de stat.

Traian Băsescu a mai spus că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu ”din silă”. 

Înaintea ședinței de marți a CSM, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, a precizat că atacurile fostului şef al statului Traian Băsescu fac ca România să piardă credibilitate şi că ”foarte rar” ea s-ar putea lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni.

”Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca ţară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate ca ţară din partea altor state şi cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, îşi exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraţilor. Foarte rar, şi cred că veţi vedea, că preşedintele Înaltei Curţi – şi aici, sigur, vorbesc în nume personal – m-aş lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfăşoară judecătorul Livia Stanciu”, a spus preşedintele ICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: