UPDATE: Guvernul: TVR nu are o conducere care să-și asume decizii executive, cu care să putem discuta. TVR se subordonează Parlamentului, care trebuia să aleagă o conducere a televiziunii de mai bine de o lună. Problema datoriilor TVR e veche de 10 ani, datoriile au fost mereu amânate și neglijate. Guvernul solicită instituțiilor care gestionează soarta TVR o implicare responsabilă – se arată într-un comunicat dat publicității vineri după-amiază de guvern.
***
Informația de bază:
European Broadcasting Union a retras vineri Televiziunii Române calitatea de membru ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni.
O primă consecință a deciziei anunțate:
TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai – se anunță vineri pe site-ul eurovision.tv.
Guvernul a chemat reprezentanții TVR la discuții, la Ministerul de Finanțe, după decizia forului internațional
Anunțul EBU și consecințele
Decizia EBU a fost luată după ce un termen dat autorităților române de a lua măsuri satisfăcătoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie.
TVR este o instituție aflată sub control Parlamentar.
„Este regretabil faptul că suntem obligați să luăm această măsură. Suntem dezamăgiți că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit nici un răspuns din partea guvernului român. În ultimele săptămâni, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finanțelor că TVR poate fi plasată în procedură de insolvență, care la rândul său poate conduce la o restructurare profundă a difuzorului. EBU este o asociație non-profit care reprezintă 73 de posturi publice de televiziune din 56 de țări. Continuarea gradului de îndatorare al TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU însăși”, declară directorul general al asociației, Ingrid Deltenre.
Finala Eurovision se va desfășura la Stockholm, Suedia, în 14 mai.
România urma să intre în competiție în a doua semifinală a Eurovision, în data de 12 mai.
Ca urmare a retragerii calității de membru EBU pentru TVR și a serviciilor de care beneficia, România a fost eliminată din competiție iar postul nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm și, astfel, nu va fi în măsură să transmită desfășurarea concursului.
TVR pierde accesul și la alte servicii oferite de EBU, inclusiv schimburi cu Eurovision News și Sport News, dreptul de a difuza evenimente sportive specifice, expertiza juridică, tehnică și de cercetare și servicii de lobby.
Irina Radu, fostă şefă interimară a TVR, a declarat la Digi24 care sunt consecinţele excluderii României din organizația EBU: TVR nu va mai difuza Campionatul European de Fotbal 2016 şi nici Olimpiada de la Rio.
„În acest moment, TVR îşi pierde dreptul asupra unor competiţii sportive deja contractate şi a unor ştiri din reţeaua EBU. S-a ajung la fundul sacului“, a declarat ea pentru Digi24.
Poziția guvernului
Guvernul nu a găsit baza legală prin care să achite suma necesară participării la concursul Eurovision, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
„Am discutat situația (participării la Eurovision). Nu există o bază legală ca să se poată face acest transfer financiar având în vedere că Societatea Română de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurență neloială și de a fi sesizate toate forurile care țin cont de concurență pe plan european. Din păcate, nu am găsit soluția tehnică și legală, dincolo de soluția financiară (…) prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Ne pare rău să constatăm acest lucru. Adresa a sosit la noi abia în aceste zile”, a explicat Suciu, la Palatul Victoria.
El a adăugat că ar fi „cumva inechitabil” ca actualul guvern să fie acuzat de neplata datoriilor TVR ținând cont că situația debitelor este mult mai veche.
„E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile și e cumva inechitabil să fie acuzat acest guvern de faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluția tehnică și legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziție”, a precizat Suciu.
Întrebat dacă vor mai fi și alte evenimente care nu vor fi transmise de televiziunea publică precum Campionatul European de Fotbal, Suciu a explicat că Guvernul nu are mandat să lucreze acum „în ceea ce înseamnă reformarea structurii publice din televiziune”.
„Ne-am arătat toată disponibilitatea de a interveni în acest proces în baza limitelor legale pe care le avem”, a susținut purtătorul de cuvânt.