29 mai, 2017

Regulile privind vaccinarea au devenit tot mai riguroase în Europa, după ce declinul imunizărilor a dus la creșterea numărului de cazuri de rujeolă, varicelă și oreion, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC).

De anul trecut, epidemii s-au înregistrat în patru țări – România, Belgia, Italia și Germania, iar în 10 state numărul cazurilor de rujeolă s-a dublat în primele două luni din 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În 11 din cele 28 state membre UE ( Belgia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Franța, Grecia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia, Malta) vaccinările sunt obligatorii și admiterea într-o unitate de învățământ se realizează numai pe baza dovezii de vaccinare completă, conform schemelor naționale.


Italia crește amenzile și extinde obligativitatea vaccinării

Italia a modificat legislația recent și a interzis înregistrarea în unitățile școlare a copiilor care nu au fost vaccinați înaintea înscrierii la școală, în perioada 0 – 6 ani.

Legea, care extinde la 12, în loc de patru, numărul vaccinurilor obligatorii, va intra în vigoare în septembrie.

Printre noile vaccinuri obligatorii se numără cel împotriva rujeolei și cel împotriva meningitei.


Măsura a fost decisă la propunerea ministrului sănătății, Beatrice Lorenzin, după ce numărul cazurilor de rujeolă confirmate anul acesta a ajuns la 2,395, comparativ cu 840 și 250, în 2016, respectiv 2015. În 2017, aproximativ 85% dintre cazuri au fost înregistrate la copii nevaccinați.

De asemenea, au fost majorate amenzile actuale, de la 250 – 300 de euro, la circa 5.000 de euro.

Germania – Refuz informat sau amendă

Părinții germani ar putea fi amendați cu până la 2.500 de euro dacă nu demonstrează că, înainte de a lua decizia de a nu-și vaccina copiii, au fost consiliați de un medic în legătură cu riscurile la care îi expun pe copii dacă nu-i imunizează.

Amenda nu instituie, așadar, obligativitatea vaccinării, ci doar îi forțează pe părinți să se informeze înainte de a lua o decizie.

Ministrul gemran al Sănătății, Hermann Gröhe, a explicat că această măsură este necesară după ce anul acesta au fost confirmate, până la mijlocul lui aprilie, 410 de cazuri, comparativ cu 325 pe parcursul întregului an 2016, conform Institutului Robert Koch, scrie BBC.

De asemenea, guvernul german dorește să oblige grădinițiele să raporteze autorităților cazurile cu părinți care nu demonstrează că au beneficiat de aceste consuștări înainte de a decide nevaccinarea copiilor.

Copiii în cazul cărora nu va fi probată informarea părinților ar putea fi expluși din creșe și grădinițe, potrivit noilor reglementări ce ar putea fi aprobate luna viitoare.

Camera superioară a parlamentului, Bundesrat, a anunțat însă că forțarea grădinițelor să raporteze părinții respectivi ar putea însemna o încălcare a legislației privind protecția datelor personale.

România – cele mai multe cazuri, o nouă lege se află în dezbatere

Cele mai multe cazuri au fost depistate în România, unde au fost confirmate 6.434 îmbolnăviri, din care 26 de decese. Majoritatea, la copii nevaccinați din vestul țării:

Problema identificată de Bundesrat ar putea fi valabilă și pentru viitoare lege a vaccinării din România, al cărei proiect prevede că la înscrierea copilului într-o unitate de invățământ părinții sunt obligați să prezinte adeverința care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii.

Proiectul nu menționează amenzi pentru părinți, dar comisiile județene speciale ce vor fi înființate vor sesiza “instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

Ce spune proiectul că va întâmpla dacă un copil nu a fost vaccinat:

La înscrierea la grădiniță sau școală, părinții trebuie să prezinte o adeverință eliberată de către medicul de familie și care conține sintagma “antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei” în urma analizei schemei vaccinale.

“În vederea asigurării dreptului la sănătate şi la educaţie a tuturor copiilor şi tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an”, potrivit proiectului de lege.

Dacă nu s-au făcut vaccinările obligatorii:

  • Medicul de familie este obligat să trimită către Comisia județeană de vaccinare, pentru analiză și rezolvare, refuzurile la vaccinare consemnate prin semnarea formularului de refuz precum și copiii care nu s-au prezentat la vaccinare după depășirea cu 3 luni a vârstei eligibile stabilite în calendar pentru fiecare vaccin.
  • Unitatea de învățământ unde se dorește înscrierea copilului are și ea obligația să anunțe Comisia județeană de vaccinare privind copiii care nu au fost vaccinați conform calendarului național.
  • comisiile județene au atribuția de a sesiza instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei

În cazul copiilor care nu dețin adeverință pentru înscrierea într-o colectivitate, părintele sau reprezentantul legal are obligația prezentării, în termen de maxim 60 zile, a unuia dintre următoarele documente eliberate de Comisia județeană de vaccinare:

  • calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii. În acest caz, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate
  • adeverinta cu contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: