8 septembrie, 2022

Despăgubirile acordate victimelor accidentelor rutiere, obţinute pe cale amiabilă de la firma de asigurări RCA a şoferului vinovat, nu vor mai fi lăsate la aprecierea asigurătorilor, ci vor fi calculate pe baza unor punctaje stabilite clar de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din București în funcție de gravitatea rănilor suferite și, după caz, de complicaţiile apărute ca urmare a accidentării.

Noua normă se aplică începând de ieri, 7 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii de de Supraveghere Financiară care reglementează punctajele aferente fiecărui tip de leziune traumatică, suferită de victimă în urma accidentării rutiere, precum şi metodologia de obţinere a punctajului total al victimei accidentului rutier.

(Citiți și: Românii, campioni europeni la accidente rutiere)

Calculul punctajului traumatologic va fi realizat, contra cost, de medici experți evaluatori.


Valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară, iar despăgubirea primită de o victimă nu poate depăși 200 de puncte, ceea ce înseamnă aproximativ 200.000 de euro. 

Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare și se identifică aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule.

Cum va fi stabilită severitatea rănilor

Conform normelor intrate în vigoare, medicii experți vor ține cont de trei parametrii distincți:

  • leziunea traumatică inițială
  • complicațiile posttraumatice – acele complicații imediate și/sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
  • consecințele posttraumatice permanente – acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

Medicii experți evaluatori pot fi medici specialiști sau primari de medicină legală sau medici specialiști sau primari de expertiză medicală a capacității de muncă sau medici care au absolvit cursul postuniversitar de „Evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier”.


Calcularea prejudiciului estetic suferit de victima unui accident auto se va face separat pentru zona facială și restul corpului, potrivit tabelului stabilit de INML, și poate fi cuprins între 0 și 120 de puncte.

Doar pentru zona facială, de exemplu, actul normativ stabilește nu mai puțin de 122 de sectoare, prin împărțirea feței prin linii orizontale și verticale, iar punctajul se va calcula în funcție de acestea.  

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: