Uniunea Naţională a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunță miercuri că rata daunei pe zona asigurărilor RCA a urcat până la 99,52% și că asiguratorii lucrează în pierdere, scrie Agerpres.
Românii sunt campioni la capitolul accidente soldate cu pagube materiale şi/sau vătămări corporale despăgubite în baza poliţelor RCA, frecvenţa acestora, adică raportul dintre numărul daunelor şi cel al poliţelor emise, fiind una dintre cele mai ridicate la nivel european.
Conform UNSAR, în România, frecvenţa medie a daunelor se situează la circa 6%, conform celor mai recente date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
„Acest lucru înseamnă că, în ţara noastră, în fiecare an, din fiecare 100 de maşini înmatriculate, cel puţin 6 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese – un număr foarte mare faţă de alte ţări. Comparativ, Germania înregistra la finalul anului 2020 o frecvenţă a daunelor de 4,4%, Italia 4,2%, Bulgaria 3,82%, Polonia 3,69%, Slovacia 3,35%, Cehia 2,73% şi Finlanda 1,8%.
Nu întâmplător, România se află în vârful clasamentului european şi în ceea ce priveşte rata daunei, un alt indicator specific industriei de asigurări, cu un nivel de peste 80% în anul 2020, în timp ce media europeană se afla la 62%, potrivit unui raport publicat recent de către EIOPA – Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale.
Mai mult, după primele 9 luni din 2021, rata daunei pe zona asigurărilor RCA a urcat până la 99,52% – arată datele ASF”, se menţionează în comunicatul UNSAR.
La această rată a daunei se adaugă taxele de funcţionare, impozitele plătite, contribuţiile la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, la Fondul Naţional de Protecţie, precum şi cheltuielile de distribuţie şi administrare, costuri cu utilităţile etc – care şi ele se află toate în creştere accelerată.
„Însumate, toate aceste cifre formează o rată combinată tehnică de peste 130%. Aceasta arată că activitatea de bază a unui asigurator, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri), generează pierderi”, se mai spune în comunicat.
UNSAR arată că, pe scurt, linia RCA este una neprofitabilă pentru companiile de asigurări: pentru fiecare 100 de lei încasaţi din RCA, asigurătorii trebuie să scoată din buzunar în plus circa 30 de lei.