fbpx

12 februarie, 2025

Comisia Europeană discută despre o posibilă implementare a unui plafon pentru prețul gazelor naturale, ca parte a eforturilor pentru a stimula industria europeană, deoarece se pierde din competitivitate și din cauza prețului gazelor naturale care sunt de până la patru ori mai mari decât în Statele Unite.

Plafonarea prețului este în vizorul Comisiei Europene, înainte de lansarea luna viitoare a așa-numitului Acord Industrial Curat inclusiv a unui plan de acțiune privind accesibilitatea prețurilor la energie, au declarat pentru Financial Times surse familiare cu discuțiile.

UE are acum stabilit un plafon pentru prețul gazelor, prin „mecanismul de corecție a pieței”, introdus în 2022. Dar nivelul de 180 euro/MWh, pentru cotația TTF, Olanda, referința pentru piața europeană, este inutil, deoarece prețurile nu au atins niciodată acest nivel.


Mediul de afaceri se opune plafonării prețului

În timp ce se dezbate o plafonare temporară la Bruxelles, industria energetică, furnizorii, distribuitorii, băncile și bursele și-au exprimat „îngrijorările puternice cu privire la stabilirea unui plafon al prețului”, în cadrul Acordului industrial curat, adresând o scrisoare comună șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 „Credem că această măsură, dacă este implementată, va avea consecințe negative de mare anvergură pentru stabilitatea piețelor europene de energie și securitatea aprovizionării cu gaze a continentului”, au scris asociațiile și grupurile comerciale.

„Implementarea unui plafon artificial de preț nu va aborda evoluțiile fundamentale în stabilirea prețului global al gazelor, determinate de dinamica cererii și ofertei din piață. În schimb cel mai probabil va distruge încrederea în bursa gazelor TTF (Olanda) și ar determina comunitatea mondială a gazelor să își aleagă alte prețuri de referință, nereglementate, și, prin urmare, mai reprezentative, și care se află în afara granițelor UE”, se arată în scrisoare.

În plus, un plafon impus prețului gazelor ar pune în pericol securitatea aprovizionării pe termen lung a Europei, deoarece ar „submina credibilitatea UE drept client serios pe piața globală a gazelor”, au adăugat ei.


Dezbaterea de la Bruxelles are loc pe măsură ce industria europeană suferă de pe urma prețurilor tot mai mari la energie în comparație cu concurența iar vremea rece și depozitele de gaze care se epuizează rapid ceea ce a dus prețurile la maximumul ultimilor doi ani.

Prețul gazelor l-a depășit pe cel al motorinei

Prețul gazelor naturale a depășit în această săptămână pragul de 100 dolari pe baril echivalent petrol, ceea ce face ca utilizarea derivatelor din petrol să fie mai economică.

Cea mai mare parte a Europei se bazează în prezent pe importurile de GNL, dar la prețurile actuale a devenit mai eficient pentru industrie să ardă păcură, motorină sau cărbune, ori unde este posibil, deoarece aceste materii prime energetice au devenit mai ieftine decât gazele naturale.

 „Am văzut deja o trecere mai consistentă de la gaze la păcură, iar următoarea va fi trecerea de la gaze la motorină”, a declarat pentru Bloomberg șeful departamentului de produse rafinate la firma de consultanță FGE. „Aceasta este una dintre cauzele creșterii cererii de motorină în acest moment”

Trecerea de la gaze la derivatele petroliere stimula în primul trimestru cererea de petrol în UE, și de asmenea, în Asia, ceea ce ar fi un motiv pentru ca OPEC+ să își crească producția.

Chiar și motorina cu mai puțin de 10 ppm sulf este acum mai ieftină decât gazele naturale. Consumatorii de gaze naturale din întreaga lume vor opta pentru pentru produse petroliere, dacă prețul este stabilit pe piață de GNL, a scris Bjarne Schieldrop, Chief Analyst Commodities la SEB Bank, într-o notă de luni.


 „Europa și Asia vor înclina spre un consum mai consistent de petrol și cărbune dacă vor putea face acest lucru în vreun fel”, a adăugat el.

Europa consumă acum mai mult GNL decât Asia

Prețul GNL din Europa l-a depășit pe cel din Asia, atingând un nivel care începe să afecteze cererea, spune și Russell Hardy, CEO-ul traderului global de energie Vitol. „Europa consumă mult mai mult GNL iar prețul l-a depășit pe cel din Asia. În mod normal era invers”, a spus Russell Hardy.

Prețurile mai mari pentru GNL în Europa au atras mai multe livrări în regiune, traderii chiar deturnând transporturi care se îndreptau spre Asia, deoarece UE încearcă să înlocuiască gazele ieftine rusești venite prin conducte, după ce Ucraina nu a mai reînnoit acordul de tranzit după 1 ianuarie, și pe fondul temperaturilor mult mai scăzute decât iernile trecute.

Datorită acestei tendințe, Hardy a spus că UE va avea suficiente gaze pentru a-și reumple depozitele de gaze, dar a adăugat că va fi nevoie de intervenția guvernelor pentru a își asigura cantitățile necesare de GNL pentru iarna viitoare.

Gazele au ajuns să coste mai mult vara și mai puțin iarna

„Avem o situație total neobișnuită în care piața gazelor care se mută în vară, așa că prețul pentru livrările pe perioada verii este mai mare decât prețul pentru ianuarie 2026. Acest lucru este contra-intuitiv pentru o piață normală, bazată pe iarnă”, a spus el, deoarece cererea pe timpul iernii a Europei este în mod normal mai mare decât vara, conform Reuters.


„Deci există acest dezechilibru, iar Uniunea Europeană este pe bună dreptate preocupată de aprovizionarea cu gaze pentru la iarnă iar asigurarea căldurii pentru populație este o prioritate majoră”, a spus el.

Depozitele de gaze din Europa sunt în prezent pline în proporție de 48,48%, comparativ cu 67% la aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Gas Infrastructure Europe.

În timp ce aprovizionarea globală este „limitată în acest moment”, Hardy a adăugat că nu se așteaptă ca strategiile marilor producători din Statele Unite să schimbe balanța globală a aprovizionării, pe piață apărând în plus 200 milioane tone GNL dar în perioada 2028 – 2031.

 „Nu cred că noile politici energetice ale SUA vor schimba semnificativ acest echilibru până în 2030, dar ar putea avea un impact în următorul deceniu”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: