14 iunie, 2018

Premierul canadian, Justin Trudeau, răspunzând în Parlament la întrebările conservatorilor legate de creșterea criminalității organizate odată cu eliminarea vizelor pentru români

Un raport declasificat al serviciilor de informații din cadrul Agenției de servicii Vamale din Canada (CBSA), arată că eliminarea „la 1 decembrie 2017, a obligativității vizelor pentru cetățenii români, a provocat o creștere semnificativă a activităților Grupurilor de Criminalitate Organizată (ROC) din România care vizează Canada”.

”După o creștere semnificativă a numărului de cereri de azil ale cetățenilor români, un alt rezultat concret al ridicării obligativității vizelor pentru intrarea în Canada, a fost o creștere semnificativă a numărului membrilor sau a grupurilor de criminalitate organizată care intră sau încearcă să intre în țară”, se arată în raportul declasificat și obținut de Global News.


Întrebat de conservatori cu privire la raportul prezentat de Global News, premierul Justin Trudeau a declarat că guvernul se ocupă de această problemă.

”Continuăm să lucrăm cu guvernul României pentru a asigura că sistemul nostru funcționează. Discutăm cu ei chiar acum pentru a găsi căi de a asigura că crima organizată că nu folosesc și nu abuzează sistemul de imigrație din Canada”, a spus premierul Justin Trudeau.

Autorităţile canadiene au înăsprit recent condiţiile în care cetăţenii români pot ajunge în Canada. Astfel că începând cu data de 5 iunie, cetățenii români care nu au pașapoarte electronice  vor trebui să obțină vize.

Plafon pentru migranții români

Guvernul canadian a stabilit recent un plafon pentru imigranții proveniți din România – când acest număr va fi depășit, vor fi reintroduse vizele, eliminate la 1 decembrie 2017.


Plafonul a fost discutat cu ambasadorul României la Ottawa, a declarat în urmă cu două săptămâni ministrul canadian al Imigrației, Ahmed Hussen, fără a dezvălui însă cota dincolo de care vor fi reintroduse vizele. Guvernul nu va dezvălui numărul, a spus oficialul, din respect pentru relațiile dintre cele două state.

Decizia executivului canadian a fost luată după analizarea ultimelor date privind cererile de azil înregistrate de români:

  • de la 1 decembrie 2017 au fost depuse 1.022 cereri
  • creșterea înregistrărilor a fost semnificativă în ultimele trei luni, deoarece în februarie existau doar 232 astfel de solicitări
  • în întreg anul 2016 doar 120 de români au solicitat azil în Canada.

Românii și bulgarii nu mai au nevoie de voie în cazul vizitelor în Canada cu o durată de cel mult șase luni. Vizele au fost eliminate anul trecut, după mai multe negocieri purtate nu doar de București și Sofia, ci și de oficiali UE, care au invocat principiul reciprocității în domeniu. România și Bulgaria erau singurele state UE pentru care s-au menținut vizele după aderarea lor la blocul comunitar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: