19 august, 2019

Cea mai mare economie a Europei ar putea să-și continue peste vară contracția din trimestrul doi, potrivit unui raport al băncii centrale a Germaniei, Bundesbank, care sugerează că Zona Euro ar fi deja în recesiune.

„Economia ar putea să se contracte din nou în trimestrul al treilea”, a apreciat Bundesbank în raportul său lunar, citat de Reuters.

Perioada iulie-septembrie ar fi al doilea trimestru consecutiv de contracţie a economiei germane, ceea ce ar corespunde definiţiei ad-hoc a recesiunii, după declinul de 0,1% în perioada aprilie-iunie 2019.


România este vulnerabilă la evoluția economiei germane. Scăderea economică în Germania o aduce și pe cea a comenzilor germane de exporturi românești.

Germania concentrează peste 20% din comerțul exterior al României, cu schimburi comerciale totale de 35,2 miliarde de euro în 2018.

(Citiți și: Economia Germaniei – contracție de alarmă a PIB. E principalul partener comercial al României)

SUA merge bine, poate chiar până în 2021

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca economia americană să intre în recesiune în următorii doi ani.

Din cei 226 de economişti intervievaţi de National Association for Business Economics (NABE), o asociaţie americană specializată în economie, 38% prognozează o intrare în recesiune a primei economii mondiale în 2020, 34% în anul 2021.


Sondajul NABE a fost făcut înainte ca banca centrală a SUA (FEDeral Reserve) a scăzut dobânda de referință, tocmai pentru a preîntâmpina eventualele dificultăți ale economiei americane.

Chiar şi după operaţiunea FED, însă, pieţele au reacţionat violent la un semnal care s-a produs doar în avanpremiera declanşării recesiunii.

(Citiţi şi: Cotațiile titlurilor de stat americane semnalează pericolul, la fel ca în 2007: Investitorii încep să parieze pe recesiune)

Randamentele titlurilor de stat americane pe termen scurt (2 ani și 3 ani) au devenit mai mari decât cele ale titlurilor pe 10 ani, pentru scurt timp la jumătatea lunii august, fapt care nu s-a produs, în ultimii 40 de ani, decât cu circa un an înaintea declanșării recesiunii.

Industria este cauza scăderii PIB-ului german

„Principalul motiv pentru acest lucru este continuarea încetinirii în industrie”, susţine Bundesbank, care acuză declinul semnificativ al comenzilor industrisle şi scăderea încrederii în industria perlucrătoare.

„Chiar dacă consumul intern continuă să sprijine economia germană, piaţa muncii dă deja semne de slăbiciune iar încrederea în sectorul serviciilor este deja în scădere”, a adăugat Bundesbank.

Totuși, sectorul construcțiilor ar putea livra o anumită susținere pentru creștere, fiind probabil ca evoluția sa bună să continue.

Până la începutul acestei luni, economiştii mizau în cazul Germaniei pe o creştere de 0,2% în acest trimestru. Între timp, a sporit îngrijorarea că tensiunile comerciale globale vor agrava problemele din sectorul manufacturier şi eventual se vor extinde şi asupra sectorului serviciilor.

Autorităţile germane au respins, până acum, ideea de a stimula cheltuielile publice pentru a contracara încetinirea economiei.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a spus că Berlinul are spaţiul fiscal de rezervă necesar pentru a contracara orice criză economică viitoare.

Olaf Scholz a spus că criza financiară globală din 2008/2009 a costat Germania aproximativ 50 miliarde euro iar, dacă va fi nevoie, Guvernul de la Berlin ar putea aloca din nou această sumă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: