Toți indicii de acțiuni ale burselor americane au încheiat sesiunea de miercuri cu scăderi majore (3%), iar cele asiatice au deschis sesiunea de joi cu scăderi de 1% sau mai mari, ca urmare a îngrijorărilor privind recesiunea exprimate pe piața titlurilor de stat ale SUA.
Cotațiile bondurilor americane au avut acea evoluție rară care se produce doar în avanpremiera perioadelor de recesiune: randamentele titlurilor de stat americane pe termen scurt (2 ani și 3 ani) au devenit mai mari decât cele ale titlurilor pe 10 ani.
Semnele pieței sunt amenințătoare
Inversarea randamentelor s-a produs, în ultimii 40 de ani, doar cu circa un an înaintea declanșării recesiunii, ultima oară în 2007, după care a urmat seria de falimente bancare din SUA și recesiunea certificată oficial cu falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.
Semnele arată, astfel, că investitorii încep să parieze pe recesiune și „de obicei, piața nu minte”.
În vara anului 2007, bursele lumii s-au prăbușit sub amenințarea crizei creditelor subprime americane și a fragilității speculațiilor cu acestea. Recuperările ulterioare nu au făcut decât să se înscrie într-o tendință negativă până la deznodământul din 2008 – 2009.
De notat că, în vreme ce alte piețe au înregistrat noi maxime istorice, sub influența politicilor economice și monetare, Bursa de la București nu a mai ajuns la recordurile istorice din 24 iulie 2007, din cauză incompatibilității politicilor guvernamentale cu cele monetare.
Războiul comercial face victime
Grijile investitorilor sunt alimentate de incapacitatea negociatorilor marilor puteri economice ale lumii de a găsi soluții la marile disensiunile comerciale care s-au transformat în război comercial, prin impunerea de supratarife vamale de sute de miliarde de dolari / euro în ultimii doi ani.
În Europa se adaugă riscurile legate de un Brexit cu sau – mai grav – fără acord, care se pot transfera și în restul lumii. Efectele marilor tensiuni comerciale s-au văzut deja în contracția economiei germane din Trimestrul 2.
(Citiți și: Economia Germaniei – contracție de alarmă a PIB. E principalul partener comercial al României)
„Curbele randamentelor strigă ca tăietorii de copaci „Cadee!”, spunând astfel că recesiunea este aproape o realitate și investitorii caută căi de scăpare de efectele negative ale recesiunii asupra câștigurilor companiilor”, explică un economist citat de Reuters.
Un alt analist este, însă, de părere că piețele s-au schimbat semnificativ în ultimi 10 ani, mai ales ca urmare a politicilor banilor ieftini promovate de băncile centrale, ceea ce înseamnă că inversarea curbei randamentelor ar putea să fie doar un îndemn la controlul rezistenței portofoliilor și nu un motiv de vânzări în masă.
Argumentele tehnice îndeamnă la mare prudență
Curba randamentelor este de obicei crescătoare de la scadențele mici spre cele îndepărtate, dar acum au scăzut de la scadențele curente spre cele de 2-3 și cinci ani.
Inversarea randamentelor în funcție de maturități arată că cine riscă pe termen scurt este mai bine plătit.
Randamentul obligațiunilor este raportul dintre dobânda promisă de titlu și prețul de piață. Astfel că piața premiază titlurile mai riscante pe termen scurt, când este tot mai probabilă recesiunea și cumpără tot mai mult titluri pe termen cât mai lung, ceea ce le crește prețul, respectiv le scade randamentul.
În plus, în joc este și politica monetară a băncilor centrale. Cea a SUA (Federal Reserve) a fost forțată tocmai de tendințele pieței să oprească tendința de creștere a dobânzilor de referință spre o așa zisă normalitate, și să opereze prima scădere din ultimii 11 ani.