fbpx

30 ianuarie, 2025

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi rata principală a dobânzii cu un sfert de punct procentual (25 puncte de bază), la 2,75% pe an, scădere ce reflectă continuarea procesului dezinflaționist spre obiectivul de atingere a țintei de inflație de 2% în acest an, dar și preocupări cu privire la starea economiei zonei euro.

Dobânzile mai mici, inclusiv în condițiile semnalării continuării ciclului de relaxare a politicii monetare, ar trebui să sprijine relansarea activității economice.

Aceasta este a cincea scădere de dobânzi a BCE din actualul ciclu și a patra consecutivă, iar analiștii Deutsche Bank, citați de Bloomberg, notează că BCE va împinge în jos dobânzile cel puțin până la nivelul neutru, cu potențial pentru scăderea costurilor de îndatorare sub rata neutră a dobânzilor până la final de an. Rata neutră a politicii monetare reprezintă nivelul dobânzii care nici nu stimulează și nici nu restricționează activitatea economică.


Mai mult, președintele BCE, Christine Lagarde, a anunțat în conferința de presă de joi că staff-ul tehnic al băncii centrale va publica în data de 7 februarie un raport cu caracter estimativ pentru rata neutră a politicii monetare (așa-numita R*). Economiștii estimează că rata neutră de dobândă se situează în zona euro în apropiere de nivelul de 2%.

Decizia de joi a fost larg anticipată, chiar dacă rata anuală a inflației nu a revenit încă la ținta de 2%. Lagarde a explicat că inflația rămâne la un nivel ridicat din cauza ajustării mai lente a salariilor și a prețurilor din anumite sectoare la șocul inflaționist post-pandemie și cel cauzat de războiul de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei.

Noi scăderi de dobândă nu sunt dependente de revenirea imediată la ținta de 2%, ci doar de noi progrese spre țintă

De notat că marile economii dezvoltate sunt într-o perioadă de atenuare a inflației ciclice, respectiv a inflației pe bunuri, care este temperată de recesiunea industrială globală, dar victoria în alegerile prezidențiale americane a lui Donald Trump și posibila implementare a unei politici economice inflaționiste ar putea alimenta un nou puseu de creștere a prețurilor.

Lagarde a punctat de asemenea faptul că economia europeană încă se confruntă cu provocări, iar anumite sectoare încă sunt afectate de creșterile de dobânzi din anii precedenți.


„Scăderile recente de dobânzi au un efect gradual asupra creditării, iar creditele noi devin mai ieftine pentru firme și gospodării. În același timp, condițiile financiare continuă să fie restrictive, asta și pentru că politica noastră monetară rămâne restrictive, iar majorările din trecut de dobânzi încă se transmit în stocul creditelor în condițiile în care creditele care ajung la scadență sunt refinanțate la dobânzi mai mari. Economia încă se confruntă cu provocări, dar creșterile reale ale veniturilor și efectul gradual al relaxării politicii monetare ar trebui să sprijine o revenire a cererii, în timp”, a spus Lagarde.

Aceasta a subliniat că BCE este determinată ca inflația să se stabilizeze de o manieră sustenabilă la ținta de inflație de 2%, iar pentru asta va aborda fiecare ședință și decizie de politică monetară într-o manieră „data-dependent”, în scopul determinării conduitei adecvate a politicii monetare.

„Deciziile viitoare vor fi bazate pe perspectiva noastră asupra inflației (…) și nu ne angajăm de acum la o anumită traiectorie a dobânzilor”, a mai spus Lagarde.

Revenire a activității de creditare, în zona euro, în luna decembrie. BCE vede o potențială redresare a cererii

Declarațiile șefei BCE arată cât de diferită este situația în Europa, pentru BCE, în comparație cu situația din SUA, unde banca centrala americană, Fed, a menținut miercuri dobânzile în așteptarea măsurilor și politicilor cu potențial inflaționist ce vor fi adoptate de noua administrație a președintelui Donald Trump. Președintele american și-a autoimpus termenul de 1 februarie pentru impunerea de potențiale tarife vamale.

De notat că activitatea de creditare către firme a început în decembrie o tendință de revenire, care are însă nevoie să fie susținută în următoarele luni.


„Sunt datele doar pe o lună, dar creșterea din final de an a fluxurilor de creditare către firmele din zona euro pare încurajatoare. Avem inclusiv o creștere a creditelor pe termen lung, care sunt deobicei folosite pentru cheltuielile de investiții”, afirmă Frederik Ducrozet, directorul departamentului de cercetare macroeconomică de la Pictet Wealth Management, într-o postare pe platforma X.

Acesta adaugă că încrederea BCE în revenirea ratei anuale a inflației la ținta de 2% pare ridicată, în condițiile în care inflația de bază și ritmul de creștere al salariilor se normalizează după puseurile inflaționiste din ultimii ani.

„Scăderea dobânzilor înapoi la rata neutră de 2% ar trebui să fie o chestiune de nediscutat (în Consiliul Guvernatorilor BCE)”, mai consideră Ducrozet.

Indicii PMI semnalează și ei o încercare de ieșire din spirala recesionistă a ultimilor ani. Revenirea industriei germane depinde de măsurile tarifare din SUA și de planurile viitorului guvern german

Datele publicate la finalul săptămânii trecute de S&P Global și Hamburg Commercial Bank (HCOB) au indicat de asemenea o stabilizare a activității economice din luna ianuarie în Germania, cea mai mare și importantă economie a zonei euro.


Cu toate că activitatea economică din industria prelucrătoare şi din sectorul de servicii din Germania au înregistrat evoluții divergente, cu industria pe scădere şi serviciile într-o poziție mai bună, creșterea activității în sectorul de servicii a contrabalansat declinul din industria manufacturieră, care a continuat în ianuarie cu un ritm în atenuare.

Acesta a fost însă cel mai bun ritm economic pentru firmele germane din sectorul de servicii din ultimele 8 luni. Inflația a dat însă semne de accelerare, pentru a doua lună consecutiv.

„Datele oferă o speranță că Germania ar putea să iasă din faza de recesiune din ultimii doi ani”, a comentat datele Cyrus de la Rubia, economistul șef al Hamburg Commercial Bank.

(Citește și: ”Germania se stabilizează – Indicatorii PMI prevestesc ieșirea din recesiune”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: