fbpx

14 februarie, 2025

A 61-a Conferință de Securitate organizată la Munchen a debutat vineri în forță, cu mese rotunde, prezentări și dezbateri pe marile teme ale momentului. Participă aproximativ 60 de șefi de stat și de guvern, 150 de miniștri din întreaga lume și șefi ai unor organizații internaționale importante.

În afara liderilor europeni importanți – Ursula von der Leyen, Roberta Metsola, António Costa, Kaja Kallas, Andrius Kubilius – la conferință participă secretarul general NATO Mark Rutte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vicepreședintele SUA JD Vance, președintele Indiei, Narenda Modi.

Sunt de așteptat discuțiile anunțate deja de Donald Trump dintre Volodimir Zelenski și vicepreședintele SUA JD Vance.


Din partea Chinei participă Directorul general al ministerului de externe și președintele Comitetului pentru afaceri externe al Partidului Comunist Chinez.

Între cele 28 paneluri și prezentări programate vineri sunt câteva extrem de importante:

  • Masa rotundă cu tema: ”Făcând mai mult cu mai puțină americă – Întărirea Apărării Europene”

  • Masa rotundă cu tema ”Capcane și priorități: politica pentru Orientul Mijlociu a noii administrații americane”

  • Prezentarea Ursulei von der Leyen intitulară ”Rolul UE în lume”

  • Prezentarea vicepreședintelui american JD Vance ”Rolul SUA în lume”

  • Prezentările președintelui Volodimir Zelenski, una cu titlul ”Investiții strategice: viitorul cooperării în materie de securitate dintre SUA și Ucraina”, cealaltă cu titlul ”Sfidare și diplomație: perspective pentru viitorul Ucrainei”

  • Discuția ”Schimbări seismice: mai multă responsabilitate europeană pentru apărare”, unde prezentarea principală este a ministrului german al apărării, Boris Pistorius.

Raportul de plecare al discuțiilor

Raportul Conferinței de Securitate de la München, pregătit de un grup de experți și publicat în fiecare an în preziua conferinței, arată o lume polarizată, plină de incertitudini, cu un număr mare de actori care au capacitatea de a influența afacerile globale și cu liberalismul politic și economic pus sub semnul întrebării în multe părți ale lumii.

”Multipolarizare” este titlul documentului ce ar trebui să servească drept ghid pentru discuțiile ce vor avea loc de vineri până duminică la conferința internațională de securitate.

”Se poate discuta dacă suntem sau nu într-o lume multipolară, dar este clar că asistăm la multipolarizare”, a declarat la prezentarea raportului unul din membrii grupului de experți, Tobias Bunge.


Pe de o parte, liberalismul este pus sub semnul întrebării din punct de vedere politic și economic de creșterea populismului și a naționalismului. Pe de altă parte, există o tensiune ideologică între democrații și autocrații.

Însă, într-o lectură pesimistă, multipolarizarea crește riscul dezordinii și a conflictelor și subminează posibilitățile unei cooperări eficiente.

Raportul constată că cele mai importante atacuri la adresa ordinii internaționale din acest secol au venit dinspre Rusia. Viziunea Moscovei este aceea a unei lumi multipolare în jurul statelor civilizatoare, printre care se include și Rusia. Țările mai mici, printre care Rusia include și Ucraina, cad astfel în sfera de influență a statelor civilizatoare.

(Citește și: ”Conferința de Securitate de la München – Raportul de plecare: Liberalismul, pus sub semnul întrebării din punct de vedere politic și economic. Provocările pentru UE”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: