9 mai, 2013

Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a declarat, joi, că România trebuie să continue să aibă pieţe flexibile ale muncii, pentru a facilita trecerea locuri de muncă cu productivitate mare.

Oficialul BM a avut joi, la București, întâlniri cu președintele Traian Băsescu și cu premierul Victor Ponta, în prima lui vizită de la instalarea ca șef al Băncii Mondiale.

El a precizat că Guvernul României pegătește o nouă agendă pentru creșterea economică, care necesită reforme structurale mai profunde.


”Guvernul, în prezent, se concentrează pe elaborarea unei noi agende de creştere. Noi credem că realizarea acestei viziuni va necesita reforme structurale mai profunde, în multe sectoare ale economiei şi administraţiei publice. Mai credem, de asemenea, că Guvernul va trebui să rămână pe traseul adoptat în direcţia consolidării fiscale, ceea ce va necesita o hotărâre fermă de a construi pe baza câştigurilor obţinute până acum”, a mai spus Jim Yong Kim.

”Pentru a se asigura că această creştere continuă să fie în beneficiul celor săraci, noi considerăm că România trebuie să continue să aibă pieţe flexibile ale muncii, care vor facilita trecerea de la locuri de muncă cu productivitate scăzută la unele cu productivitate mare şi vor duce la creşterea calificării forţei de muncă”, a adăugat Jim Yong Kim.

30% dintre români trăiesc cu mai puțin de 5 dolari pe zi

Președintele Băncii Mondiale a atras atenția că circa o treime din populația României trăiește cu mai puțin de 5 dolari pe zi, Guvernul trebuind astfel să ia măsuri pentru atenuarea sărăciei.

”Nivelul de sărăcie reprezintă o preocupare constantă a primului-ministru al României şi, de asemenea, acest lucru este cunoscut de toţi cetăţenii români. (…) Peste 30 la sută din populaţie trăieşte cu mai puţin de 5 dolari pe zi. Aş dori să atrag atenţia asupra persoanelor care trăiesc cu un venit atât de mic, inclusiv populaţia romă de aici din România şi din alte părţi ale Europei. Consider că este un imperativ moral pentru toate guvernele să instituie sisteme de asigurări sociale pentru cei mai săraci şi să investească în învăţământ şi sănătate pentru cei care sunt cel mai nevoiaşi”, a afirmat Jim Yong Kim.


În context, președintele BM a precizat, însă, că venitul românilor a crescut, în ultimii 20 de ani, de la un sfert la aproape jumătate din venitul mediu european.

”România a făcut progrese enorme pentru creşterea economie sale, iar vestea bună este că venitul românilor a crescut de la o pătrime din venitul mediu european, la aproape jumătate din venitul mediu european pe măsură ce şi pieţele s-au deschis şi instituţiile s-au reformat. Vestea şi mai bună este că venitul populaţiei cea mai săracă a crescut la un ritm mult mai rapid decât am văzut în alte ţări din lume unde colaborăm”, a spus oficialul BM.

De asemenea, el a lădat România ca fiind un exemplu în ceea ce privește programele de reducere a sărăciei.

”Împreună cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional ne bucură că am putut ajuta la progresul României, la stabilizarea macroeconomică a României prin intermediul asistenţei noastre financiare şi tehnice. În România deficitul bugetar a scăzut de la 7,3% în 2009 la 2,5% în 2012 şi, de asemenea, datoria publică ca procent în PIB este de 35% trebuie să comparăm această datorie cu media europeană care este de 83%. În ultimii ani creşterea din România a fost pozitivă, iar inflaţia începe să se apropie de ţinta Băncii Centrale. România a făcut progrese pentru stabilizarea economiei”, a spus preşedintele BM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: