11 aprilie, 2021

Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan FOTO: defenseromania.ro

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a declarat că țara sa este gata să susțină cu „orice este necesar” pentru rezolvarea conflictului pe care guvernul de la Kiev îl are cu separatiștii ruși din regiunea Donbas, conform dreptului internațional și acordului de la Minsk din 2015.

Declarația a fost făcută după o întrevedere de trei ore cu președintele ucrainian Volodimir Zelenski, care a avut loc la Istanbul sîmbătă, și după ce acesta a obținut și sprijinul american, ca urmare a acumulării de forțe rusești la granița cu Ucraina.

„Sperăm ca escaladarea îngrijorătoare observată recent pe teren să se încheie cât mai curând posibil, ca încetarea focului să continue și conflictul să fie soluționat prin dialog pe baza acordurilor de la Minsk. Suntem gata să oferim orice sprijin necesar pentru aceasta”, a spus Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters.


La rândul său, Volodimir Zelenski a spus că pozițiile Kiev uluibși Ankarei au coincis cu amenințările ruse din Marea Neagră și a adăugat că l-a informat pe Erdogan „în detaliu” cu privire la evoluțiile din Donbass.

„Am discutat în detaliu problemele securității și contracarării comune la provocările din regiunea Mării Negre și este demn de remarcat faptul că viziunile de la Kiev și Ankara coincid atât în ​​ceea ce privește amenințările în sine, cât și modalitățile de a răspunde la aceste amenințări”, a spus președintele Ucrainei.

Tensiuni în creștere la granița ruso-ucrainiană

Guvernul de la Kiev a avertizat privind o acumulare de forțe rusești lângă granița dintre Ucraina și Rusia și cu privire la creșterea violenței de-a lungul liniei de contact care separă trupele ucrainene de separatiștii susținuți de Rusia în Donbass.

Kremlinul neagă că trupele sale sunt o amenințare, dar spune că vor rămâne atât timp cât consideră potrivit.


Statele Unite au afirmat că Rusia a comasat la granița estică a Ucrainei mai multe trupe  decât în ​​orice moment din 2014, când a anexat Crimeea, o fostă provincie ucrainiană și a sprijinit separatiștii din Donbass.

(Citiți și: „CNN: SUA iau în calcul trimiterea unor nave de război în Marea Neagră, în semn de sprijin față de Ucraina”)

Turcia a confirmat că Washingtonul va trimite două nave de război în Marea Neagră săptămâna viitoare.

Turcia spune că susține integritatea teritorială a Ucrainei

La o conferința de presă susținută împreună cu Volodimir Zelenskiy, Recep Tayyip Erdogan a spus că speră că conflictul va fi rezolvat pașnic, prin dialog bazat pe obiceiurile diplomatice, în conformitate cu legile internaționale și integritatea teritorială a Ucrainei.

În 2015 a fost încheiat un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainiene și separatiștii ruși înarmați cu echipamente de origine rusă. Acordul semnat în capitala bielorusă Minsk a fost susținut de Franța și Germania.

Luptele sporadice continuă în ciuda încercărilor repetate de a pune în aplicare un încetare a focului.

Turcia, membră NATO, are o strânsă cooperare cu Rusia în ceea ce privește conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabakh, precum și în domeniile de apărare și energie. Totuși, a criticat anexarea Crimeei și a sprijinit integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, a vândut drone către Kiev în 2019.

Recep Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia și Ucraina au lansat o platformă de discuții ale miniștrilor lor de externe și de apărare, privind cooperarea industriei de apărare, dar a adăugat că aceasta nu este „în niciun fel o mișcare împotriva țărilor terțe”.

Ucraina și Rusia și-au reproșat vina pentru creșterea violenței în conflict, despre care Kievul spune că a ucis 14.000 de oameni din 2014.

Președintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire cu Recep Erdogan de vineri, acuzase Ucraina de „acțiuni provocatoare periculoase” la Donbass. Kievul a declarat sâmbătă că Ucraina ar putea fi provocată de agravarea rusă a situației din Donbass.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: