22 iulie, 2016

soigu
Ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a vizitat baza aeriană din Latakia în iunie

Atunci când aviația rusă a bombardat o unitate militară situată în sud-estul Siriei, semnale de alarmă au apărut la Pentagon și la ministerul Apărării din Londra. Rușii, scrie vineri Wall Street Journal, care citează surse oficiale americane, nu loveau vreun avampost al rebelilor, ci o bază secretă de operațiuni utilizată de forțele speciale americane și britanice.

Lovitura a venit la mai puțin de 24 de ore de când 20 de membri ai forțelor speciale britanice părăsiseră unitatea respectivă.

Oficiali ai forțelor armate americane și ai agențiilor de securitate au declarat WSJ că Rusia a transmis armatelor Occidentale, pe canale private, pe data de 16 iunie, o solicitare de cooperare strânsă în ceea ce privește raidurile aeriene desfășurate în Siria.


Ulterior acestei date, pe 12 iulie, forțele militare ruse au lovit o locație din Siria care are legătură cu CIA.

Sursele WSJ afirmă că acest atac, dar și un precedent bombardament al unei baze militare siriene utilizată de militari americani și britanici, executat chiar în ziua în care Rusia cerea o mai strânsă cooperare, face parte dintr-o campanie de presiune pe care Moscova o derulează asupra Administrației Obama pentru a accepta colaborarea militară.

Potrivit WSJ, atacul din 12 iulie a vizat o tabără în care erau găzduite familiile unor luptători sirieni sprijiniți de Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite.

siria
Locațiile lovite de aviația rusă

Ideea că militari ai SUA sau ai Marii Britanii puteau fi omorâți în atacul declanșat asupra bazei de la At-Tanaf au sporit opoziția Pentagonului și a CIA de a colabora cu Rusia, însă administrația americană, îngrijorată de posibilitatea escaladării tensiunilor, a decis să caute o formulă de compromis.

Acord provizoriu de cooperare SUA-Rusia. Ce oferă americanii, ce promit rușii


În ciuda obiecțiilor formulate de Pentagon și de CIA, un acord provizoriu a fost convenit de Secretarul de Stat John Kerry la Moscova, săptămâna trecută.

Potrivit WSJ, de principiu, foștii adversari din perioada Războiului Rece își exprimă disponibilitatea de a-și uni forțele în lupta împotriva Frontului Al-Nusra, formațiune afiliată al-Quaeda. În schimbul unei promise relaxări a izolării internaționale la care este supusă Moscova, Rusia ar înceta loviturile aeriene executate împotriva forțelor rebele susținute de SUA și ar urma să dea dovadă de ”reținere” în utilizarea spațiului aerian sirian.

WSJ afirmă că în prezent au loc negocieri ale experților ruși și americani asupra desemnării teritoriilor asupra cărora Rusia ar trebui să consulte SUA înainte de executarea unor misiuni de luptă.

Susținătorii acestei înțelegeri din cadrul Casei Albe și ai Departamentului de Stat afirmă că acest cadru ar facilita acțiuni ale SUA împotriva Al-Nusra în zone care până acum erau inaccesibile americanilor, din cauza faptului că acolo sunt staționate trupele rusești, și ar asigura o minimă protecție aliaților din Siria ai SUA, care sunt permanent vizați de raiduri aeriene ale Rusiei și ale armatei siriene.

Criticii înțelegerii, proveniți în majoritate din Pentagon și din CIA, afirmă că în acest mod Casa Albă cedează în fața presiunilor Rusiei, mai ales că există serioase dubii că Rusia va respecta termenii înțelegerii.

În vreme ce administrația americană este preocuptă de posibila intensificare a unui costisitor război proxi în Siria, armata și servicul secret extern consideră că rușii trebuie confruntați dechis.

De la debutul intervenției armate în beneficiul președintelui Bashar al-Assad, din septembrie anul trecut, forțele armate ruse au efectuat numeroase misiuni împotriva rebelilor sprijiniți de CIA care luptă împotriva regimului Assad.

Potrivit unor surse oficiale apropiate secretarului de stat Kerry, SUA au ținut cont totuși de scepticismul afișat de oficialii Armatei și ai serviciilor secrete și au inclus în document o caluză care dă posibilitatea SUA să suspende orice cooperare cu Rusia dacă aceștia vor mai lovi aliații săi din Siria.

Ce fac trupele americane și britanice în sudul Siriei

Oficiali americani au precizat că militarii britanici și cei proprii sunt amplasați în apropierea graniței Siriei cu Iordania ca să ajute la menținerea unei zone-tampon pe teritoriul sirian creată neoficial pentru a proteja Iordania de amenințarea Statului Islamic.

Forțele speciale se întâlnesc cu aliații lor sirieni într-o garnizoană utilizată inițial de CIA. Din motive de securitate, militarii Occidentali nu rămân în bază peste noapte.

Detaliile atacului din 16 iunie

Un contingent de 20 de militari britanici a fost retras din baza militară la mai puțin de 24 de ore de la momentul în care SUA au depistat un bombardier rusesc, pe data de 16 iunie, traversând spațiul aerian sirian către garnizoana At-Tanaf. Ajuns asupra bazei, avionul a lansat asupra acesteia bombe cu fragmentare.

După acest eveniment, ofițerii Centrului de Comandă al Operațiunilor Aeriene din Qatar au luat legătura cu omologii ruși de la Cartierul General din Latakia, Siria, afirmă WSJ. Americanii au transmis rușilor că garnizoana atacată este o componentă a dispozitivului american de luptă împotriva Statului Islamic care nu trebuie lovită.

După aproximativ 90 de minute de la acest dialog, o aeronavă americană care supraveghea zona lovită a asistat la un al doilea atac executat asupra garnizoanei de aviația  rusă.

Pilotul aeronavei americane a încercat să ia legătura cu pilotul rus, utilizânf fregvența pe care guvernele celor 2 state au convenit să o utilizeze în situații de urgență. Pilotul rus nu a răspuns apelului.

Oficiali americani au afirmat că 4 rebeli au fost uciși în bombardamentele rusești.

După ce aeronava rusă s-a reîntors la baza din vestul Siriei, Pentagonul a cerut Moscovei explicații asupra incidentului.

Oficiali ruși au afirmat inițial că pilotul aeronavei a atacat în mod intenționat garnizoana, crezând că este vorba de o locație controlată de Statul Islamic. Americanii nu au admis explicația, și au transmis rușilor că era imposibil ca pilotul să confunde, fie și de la înălțimea de la care executa misiune, o poziție americană cu una a Statului Islamic din cauza modului unic în care SUA își fortifică locațiile.

Rușii au spus apoi că iordanienii aprobaseră misiunea aeriană, afirmație care nu s-a confirmat la verificările americane.

Ulterior, militarii ruși au transmis că nu aveau de unde să știe că At-Tanaf este garnizoană americană din cauză că nu li s-a precizat niciodată acest lucru, deci comandantul bazei aeriene din Latakia nu avea cum să anuleze misiunea.

Detaliile atacului din 12 iulie

După atacul din 16 iunie, în interiorul administrației americane s-au declansat dezbateri asupra celor mai bune modalități de acțiune în Siria și s-a adoptat decizia politică de deschidere a negocierilor cu Rusia.

Pe 12 iulie, cînd John Kerry se pregătea de deplasarea la Moscova pentru încheierea înțelegerii SUA-Rusia de coordonare a acțiunilkor din Siria, aviația rusă a atacat o altă bază din apropierea graniței cu Iordania, situată în apropiere de At-Tanaf, folosită de membri familiilor luptărorilor rebeli sprijiniți de CIA și de alți refugiați sirieni.

Tllass Salameh, comandant al grupului rebel ”Leii din Est” care acționează în regiune, a declarat WSJ că în tabără se adăposteau 200 de persoane.

În loviturile aeriene efectuate de ruși s-a folosit muniție cu fragmentare. În raid au fost uciși 2 copii, de 2, respectiv 3 ani, și trei adulți, 2 femei și un bărbat. 48 de persoane au fost rănite, toți civili, afirmă sursele WSJ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: