30 ianuarie, 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a supărat că țara lui este tratată ca tablă de șah de marile puteri. Se teme că SUA amplifică în mod intenționat, prin decizii exagerate, importanța amenințării Rusiei, pentru a obține astfel spațiul politic necesar pentru a ajunge la o înțelegere cu Kremlinul. De exemplu: să cedeze Moscovei un control mai mare asupra Donbasului, potrivit unui editorial Politico.

Administrația Biden neagă de mult timp că așa ceva ar fi pe masă.

Volodimir Zelenski și-a ajustat discursul, îngrijorat că pierde încrederea concetățenilor săi într-un viitor mai bun. De la „astăzi există o amenințare că mâine va fi război” – avertismentul din noiembrie, acum a trecut la asumarea misiunii de a transmite o stare de calm și de a le spune omologilor săi – mai ales președintelui Joe Biden – că sunt nepotrivite exagerări ca aceea a retragerii personalului ambasadei SUA din Kiev.


„Sunt președintele Ucrainei și sunt stabilit aici și cred că aici cunosc mai bine detaliile”. (…)  „Nu pot fi ca alți politicieni care sunt recunoscători Statelor Unite doar pentru că sunt Statele Unite”, a declarat vineri Zelenski, citat de Politico.

Cum depinde încrederea unui popor de traducerea înțelesului unui cuvânt, „iminent”

În știrile despre convorbirea telefonică de joi dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski pare că s-a pierdut sensul unor expresii, ceea ce l-a nemulțumit foarte mult pe cel din urmă.

Joe Biden a spus că Rusia „ar putea ataca” în orice moment, argumentând cu poziționarea celor 120.000 de soldați ruși de la graniță, potrivit mai multor persoane din SUA și Ucraina care cunosc convorbirea.

Declarația este în același ton cu cea a secretarului de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a declarat săptămâna aceasta că o invazie „rămâne iminentă”.


Cea mai apropiată traducere pentru „iminent” este „Неминуче” (nemînuce), care înseamnă mai degrabă „indiferent de ce se întâmplă” sau „inevitabil”, care sunt sinonime apropiate, dar nu înseamnă chiar același lucru. Politico a verificat cu vorbitori nativi de ucraineană că nu există un singur cuvânt ucrainean care să transmită sensul cuvântului „iminent” din engleză.

De aceea, atunci când echipa lui Biden vrea să spună „în curând”, Zelenski îi aude pe oficialii americani spunând efectiv „va avea loc o invazie indiferent de ceea ce facem”.

Jocul politic și pariul pe încredere

Pentru Volodimir  Zelenski este important să inspire poporului său încrederea că Ucraina, SUA și Europa îl pot împiedica pe Putin să lanseze încă o incursiune în țara sa, după cea din Crimea.

„Câtă vreme ne aflăm încă în faza diplomatică, Ucraina încearcă să împiedice ca situația să escaladeze în faza militară, atât în ce privește Rusia, cât și NATO”, a declarat pentru NatSec Daily Eugene Chausovsky, cercetător la New Lines Institute din Washington, citat de Politico.

Pentru Zelenski „este util din punct de vedere politic să spună că nu există o amenințare reală de invazie, dar acest lucru devine periculos acum, când amenințarea este mai acută”, a adăugat Eugene Chausovsky.

Și Zelenski îi calcă pe nervi pe americani

Totuși, ceea ce ar putea trece drept trucurile unui fost comediant a început să calce pe nervii diplomației Administrației Biden.

„Potrivit a trei surse din administrație și de la Capitol Hill cu care am vorbit în ultimele două luni, președintele ucrainean este ba enervant, ba exasperant, ba de-a dreptul contraproductiv”, spune Julia Ioffe de la Puck News, care a trecut de cortina meciuui de șah Biden-Putin.

Este un sentiment exprimat deseori exprimat de persoane-cheie din SUA în discuții cu reporterii.

Acțiunile lui Zelenski au generat, de asemenea, întrebări – nu multe, dar reale – cu privire la urgența pentru care SUA trimite armament și bani în Ucraina, dacă Kievul nu nutreșe o îngrijorare copleșitoare privind o invazie masivă rusească.

Legiuitorii de la Washington sunt, de asemenea, sceptici cu privire la eficacitatea sancțiunilor financiare, piesa centrală a planului de descurajare al Rusiei al lui Biden: „Nu cred că sancțiunile economice generale sunt soluția. De fiecare dată când am făcut asta, ceea ce am văzut este o mare suferință în rândul oamenilor obișnuiți”, spune Pramila Jayapal, o persoană influentă în Congresul SUA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: