Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că forţele ruse se îndreaptă spre atingerea obiectivelor lor principale pe câmpul de luptă din Ucraina şi preiau controlul asupra unui teritoriu semnificativ în fiecare zi, dar a refuzat să spună cât ar mai putea dura războiul, relatează Reuters.
Răspunzând la întrebări în cadrul conferinţei sale anuale în care pretinde că stă de vorbă cu ruşii şi cu presa, Putin a declarat că forţele ruse avansează de-a lungul întregului front de luptă.
Totuşi, el a evitat să spună când s-ar putea sfârşi conflictul militar. „Operaţiunile de luptă sunt complexe, deci este dificil şi inutil să ghicim ce ne aşteaptă. Iar noi ne îndreptăm spre rezolvarea sarcinilor noastre principale, pe care le-am conturat la începutul operaţiunii militare speciale”, a declarat Vladimir Putin.
Peste 2 milioane de întrebări pentru Putin
Preşedintele Vladimir Putin susţine conferinţa sa tradiţională de presă de la sfârşitul anului, la aproape trei ani de la ofensiva sa din Ucraina şi la două zile după uciderea unui important general, Igor Kirillov, pe străzile Moscovei, operaţiune organizată de Kiev.
Liderul de la Kremlin răspunde, de asemenea, întrebărilor ruşilor – dintre care unii, de pe cele 11 fusuri orare care acoperă ţara, au trimis deja întrebările lor. Potrivit TASS, au fost primite deja peste 2 milioane de apeluri.
Tradiţionalele sesiuni anuale de întrebări şi răspunsuri ale lui Putin, care durează adesea ore întregi, sunt în mare parte un spectacol televizat, fiind în acelaşi timp un cadru rar în care acesta răspunde unor întrebări incomode, notează AFP.
”Toate ţările NATO sunt de fapt în război cu Rusia”
Aproape toate ţările Alianţei Nord-Atlantice se află în război cu Rusia, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul conferinţei de presă.
„Aproape toate ţările NATO sunt în război cu noi”, a declarat şeful statului. Însă, Federaţia Rusă a devenit mult mai puternică în ultimii doi sau trei ani, contrar aşteptărilor Occidentului, a subliniat liderul de la Kremlin.
Putin crede, pe de altă parte, că numărul ucrainenilor dispuşi să lupte se va epuiza în curând. El susţine, pe de altă parte, că Rusia este pregătită pentru negocieri şi compromisuri, dar „cealaltă parte a refuzat”.
Kursk, cimitir de arme NATO
Discutând despre prezenţa forţelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, Putin a declarat că acestea vor fi cu siguranţă forţate să plece, dar, la fel, a refuzat să spună exact când se va întâmpla acest lucru.
Numărul vehiculelor blindate ucrainene distruse în regiunea Kursk a depăşit numărul vehiculelor distruse în alte zone pe parcursul anului, a susţinut el, afirmând că în regiunea Kursk se află „cel mai mare cimitir de echipamente NATO din lume”.
O nouă rachetă Oreșnik ar putea lovi Kiev
Pe de altă parte, Putin a lăudat noua rachetă hipersonică rusă Oreşnik, care poate avea o rază de acţiune de 5.500 de km, şi a spus că nimeni nu o poarte doborî. „Să ne imaginăm că sistemul nostru se află la o distanţă de 2.000 de km, dar nici rachetele antirachetă amplasate pe teritoriul polonez nu îl vor atinge”, a dat el asigurări, calificând sistemul american de apărare antirachetă drept unul costisitor, dar ineficient.
„Experţii occidentali să ne propună nouă, iar ei să le propună celor din Occident şi SUA, care îi plătesc pentru analizele lor, să desfăşoare un fel de experiment tehnologic, să spunem, un duel high-tech al secolului XXI. Să stabilească o ţintă de distrugere, să zicem Kievul, să concentreze acolo toate forţele lor de apărare aeriană şi antirachetă, iar noi vom lovi acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă. Noi suntem pregătiţi pentru un astfel de experiment, dar cealaltă parte este pregătită?” – a declarat cu cinism Putin.
(Citește și: ”Ministrul Apărării îi spune lui Vladimir Putin că Rusia trebuie să se pregătească de război cu NATO”)
***