Cel mai longeviv înalt funcţionar de la Bruxelles, Viviane Reding, vicepreşedinte al Consiliului Europei, solicită ca pe agenda alegerilor europarlamentare din primăvara acestui an să fie inclusă tema constituirii unei „adevărate uniuni politice europene”.
„Trebuie să constituim Statele Unite ale Europei, cu o Comisie Europeană având calitatea de guvern european şi un Parlament bicameral- Parlamentul European şi un Senat al reprezentanţilor statelor membre”, a anunţat Viviane Reding, citată de cotidianul britanic The Telegraph în ediţia din 8 ianuarie.
Oficialul european deschide astfel una din cele mai sensibile teme din Uniunea Europeană – tema care inflamează de obicei sensibilitățile naționale în cele 28 de state membre.
Conform publicaţiei britanice, în viziunea comisarului Reding „Comisia Europeană ar urma să exceadă puterile guvernelor naţionale, Parlamentul European ar avea autoritate asupra parlamentelor naţionale, în vreme ce preconizatului Senat european i se rezervă un rol consultativ”.
The Telegraph anunţă că opinia lui Viviane Reding “este împărtăşită de numeroşi oficiali ai instituţiilor europene”.
Uniunea a intrat în campanie electorală – tema unei integrări cât mai puternice va fi arma împotriva euroscepticilor
Preocupările de la Bruxelles pentru consolidarea instituţiilor europene sporesc în contextul în care ostilitatea faţă de aceste instituţii crește în Franţa, Olanda, Grecia şi Marea Britanie.
Înaltul oficial european îşi doreşte ca alegerile europarlamentare din 2014 să depăşească dezbaterile legate de austeritatea din zona euro şi să se îndrepte către “o viziune mai înaltă asupra Europei”.
“Dezbaterile se deplasează către faza decisivă. În patru luni, cetăţenii din întreaga Europă vor putea alege tipul de Uniune în care îşi doresc să trăiască. Avem în faţă o miză foarte importantă. Rezultatul viitoarelor alegeri vor contura Europa pentru următorii ani. Acest vot este crucial şi va constitui cea mai bună armă împotriva euroscepticilor”, a declarat Reding conform The Telegraph.
Prezent la Atena, cu prilejul ceremoniei de preluare a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Grecia, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a anunţat că Uniunea va declanşa o ofensivă împotriva euroscepticilor.
Manuel Barrosso a declarat că Uniunea va folosi împlinirea în 2014 a 100 de ani de la declanșarea primului război mondial pentru a avertiza că euroscepticismul, extrema dreaptă și populismul antieuropean conservă pericolul unui război.
Un răspuns
Iata o perspectiva, care inainte de a fi indeplinita, nu trebuia sa faca Romania membra a UE, ci doar un fel de „asociat”.A fi membru ca tara subdezvoltata,nu este prea benefic…