Virgin Orbit, compania care lansează sateliți a miliardarului Sir Richard Branson, a depus o cerere de protecție împotriva falimentului în SUA, după ce eforturile de a găsi finanțare pentru firma spațială aflată în dificultate au eșuat.
Decizia, anunță The Guardian, apare la mai puțin de o săptămână după ce compania a anunțat că își va reduce cu 85% forța de muncă, lăsând aproximativ 100 de angajați să conducă ceea ce a mai rămas din afacere. Firma cu sediul în SUA va căuta un cumpărător pentru activele sale.
„Deși am depus eforturi mari pentru a ne restabili poziția financiară și a ne asigura finanțare suplimentară, în cele din urmă trebuie să facem ceea ce este mai bine pentru afacere”, a spus directorul executiv, Dan Hart.
„Credem că tehnologia de lansare de ultimă oră creată de această echipă este atractivă pentru cumpărători, pe măsură ce continuăm procesul de vânzare a companiei. În această etapă, credem că demersul nostru reprezintă cea mai bună cale de urmat pentru a identifica și finaliza o vânzare eficientă”, a precizat CEO Dan Hart.
Un eșec care a spulberat credibilitatea Virgin Orbit
Procedura apare la trei luni după ce Virgin Orbit – care a fost fondată de Branson și este deținută în proporție de 75% de Virgin Investments – a eșuat în misiunea de a lansa primul satelit de pe teritoriul Marii Britanii, în ianuarie.
Compania a spus că lansarea greșită, care a fost considerată un moment istoric pentru Marea Britanie, a fost rezultatul unei anomalii care a făcut ca racheta să nu atingă altitudinea necesară.
Ulterior, Virgin Orbit a întrerupt operațiunile și a trimis personalul în concediu, la începutul lunii martie, în încercarea de a-și asigura noi surse de finanțare. Richard Branson însuși a obținut peste 70 de milioane de dolari în ultimele patru luni pentru a ajuta la menținerea companiei pe linia de plutire. Lipsa investitorilor externi interesați a forțat în cele din urmă firma să anunțe că renunță la cea mai mare parte a celor aproximativ 800 de angajați.
Virgin Group mai conține Virgin Galactic, care oferă zboruri spațiale turiștilor.
***